Ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά μας

Ασφαλή παιχνίδια για τα παιδιά μας

Οι γιορτές έφτασαν και οι μικροί φίλοι περιμένουν με λαχτάρα τα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή ασφαλών χριστουγεννιάτικων δώρων.
Παιδιά μικρότερα των 3 ετών
Αποφύγετε βώλους, μικρές μπάλες και παιχνίδια που περιέχουν κομμάτια μικρότερα από 3.5 cm, γιατί μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο πνιγμονής.
Αποφύγετε την αγορά μπαλονιών. Έχουν παρατηρηθεί θάνατοι από ασφυξία σε μικρά παιδιά που τα δαγκώνουν και εισροφούν κομμάτια από σπασμένα μπαλόνια.
Ελέγξτε επιμελώς παιχνίδια που αποτελούνται από διαφορετικά υλικά ή αποσπώμενα κομμάτια γιατί υπάρχει κίνδυνος το παιδί να τα ξεκολλήσει και να τα καταπιεί. Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρά σημεία.
Προσοχή στα τρίκυκλα ποδηλατάκια και στα άλλα παιχνίδια με ρόδες-στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι περπατούρες-: δεν πρέπει να ανατρέπονται εύκολα. Σε έρευνα του ΚΕΠΑ φάνηκε ότι ευθύνονται για τα περισσότερα ατυχήματα στο παιχνίδι, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Παιχνίδια 3-5 ετών
Αποφύγετε παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό εύθραυστο πλαστικό, που μπορεί να σπάσει ή να δημιουργήσει αιχμηρές άκρες.
Ελέγξτε ότι οι μπογιές οι μαρκαδόροι και γενικά τα χρώματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να ζωγραφίσουν έχουν την ετικέτα CE. Αυτό υποδηλώνει ότι το προϊόν τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μη θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν κινδυνεύουν από μικρά παιχνίδια ή κομμάτια που αποσπώνται εύκολα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα ατυχήματα από μικρά παιχνίδια συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας 3-8ετών. Τα αντικείμενα αυτά καταπίνονται, εισροφώνται στους πνεύμονες ή τοποθετούνται από τα παιδιά στη μύτη ή στο αυτί τους και χρειάζεται να απευθυνθείτε στο νοσοκομείο για την αφαίρεσή τους.
Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών
Αν αγοράσετε ποδήλατο προμηθευτείτε και το κατάλληλο προστατευτικό κράνος και ενημερώστε το παιδί σας για τη σημασία της χρήσης του.
Τα ηλεκτρικά παιχνίδια μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για τα παιδιά όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη ή αν υπάρχουν κατασκευαστικά ή σχεδιαστικά λάθη. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι η ηλεκτροπληξία ή το έγκαυμα, ιδιαίτερα αν το παιχνίδι περιέχει πηγή θερμότητας.