23 Ιαν Πνιγμονή από ξένο σώμα
Τι είναι η πνιγμονή από ξένο σώμα;
Η πνιγμονή από ξένο σώμα είναι μια κατεπείγουσα κατάσταση και πρέπει να γνωρίζουμε πως να δράσουμε για να σώσουμε τη ζωή του παιδιού. Προκύπτει όταν μια ουσία μπαίνει (εισροφάται) στο αναπνευστικό σύστημα και εμποδίζει την αναπνοή. Μπορεί να συμβεί σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα όμως στα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το ξένο σώμα μπορεί να είναι τροφή, εξάρτημα από παιχνίδι, πώμα από στυλό κ.ά.
Πως αντιλαμβανόμαστε ότι έγινε εισρόφηση ξένου σώματος;
Υποψιαζόμαστε την απόφραξη του αναπνευστικού όταν ένα προηγούμενα υγιές παιδί παρουσιάσει πολύ ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή με έντονο βήχα, ήχους που υποδηλώνουν πνιγμονή (όπως εισπνευστικός σιγμός), κοκκίνισμα προσώπου, τάση για έμετο. Συνήθως υπάρχει εισηγητικό ιστορικό: παιδί που αμέσως πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, έτρωγε ή έπαιζε με μικρά αντικείμενα.
Τι κάνουμε αν το παιδί μας πνιγεί με ξένο σώμα;
Όταν υποψιαζόμαστε ότι ένα παιδί πνίγεται από ξένο σώμα προσπαθούμε να μείνουμε ψύχραιμοι και παρατηρούμε αν ο βήχας του είναι αποτελεσματικός.
Σημεία αποτελεσματικού βήχα είναι τα παρακάτω :
- Κλαίει ή απαντά λεκτικά στις ερωτήσεις
- Έχει δυνατό βήχα
- Παίρνει αναπνοή πριν το βήχα
- Βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση
Αν ο βήχας είναι αποτελεσματικός, παρακινούμε το παιδί να συνεχίσει να βήχει και να μείνει ήρεμο κατά το δυνατόν. Δεν χτυπάμε την πλάτη του ούτε του δίνουμε να πιεί νερό, όπως λάθος γίνεται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αν το παιδί μετά από κάποια ώρα δείχνει να κουράζεται και να μη βήχει αποτελεσματικά πρέπει να καλέσουμε άμεσα για βοήθεια και να παρέμβουμε.
Σημεία αναποτελεσματικού βήχα είναι τα παρακάτω:
- Αδυναμία να μιλήσει
- Αδυναμία να πάρει αναπνοή. Ο βήχας γίνεται ήσυχος ή σιωπηρός
- Κυάνωση προσώπου
- Μειωμένο επίπεδο συνείδησης
Όταν ο βήχας γίνει αναποτελεσματικός παρεμβαίνουμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Σε βρέφος που έχει τις αισθήσεις του:
Γυρίζουμε το βρέφος μπρούμυτα, το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα και υποστηρίζοντας το πηγούνι του δίνουμε 5 χτυπήματα στην πλάτη με την παλάμη μας, ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Αν δεν βγει το ξένο σώμα γυρίζουμε το βρέφος ανάσκελα και ελέγχουμε το στόμα του παιδιού. Αν το ξένο σώμα είναι ορατό το απομακρύνουμε με προσεχτικές και ήρεμες κινήσεις. Οι τυφλές κινήσεις σάρωσης με το δάχτυλο απαγορεύονται για να μην προωθήσουμε το αντικείμενο βαθύτερα και να μην προκαλέσουμε τραυματισμό και αιμορραγία. Αν το ξένο σώμα δεν είναι ορατό με τα δύο μας δάκτυλα (δείκτης και μέσος), κάνουμε 5 συμπιέσεις στο κατώτερο τμήμα του θώρακα, στο ύψος της νοητής γραμμής που ενώνει τις θηλές των μαστών.
Εάν συνεχίσει να υπάρχει το πρόβλημα, συνεχίζουμε τους κύκλους πλήξεων/συμπιέσεων έως ότου είτε λυθεί η απόφραξη ή το βρέφος χάσει της αισθήσεις του, οπότε αρχίζουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
Σε βρέφος που δεν έχει τις αισθήσεις του:
Γυρίζουμε το βρέφος ανάσκελα και ελέγχουμε το στόμα του για ξένο σώμα. Αν το ξένο σώμα δεν είναι ορατό δίνουμε 5 διασωστικές εμφυσήσεις και ξεκινούμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
Σε νήπιο και μεγαλύτερο παιδί που έχει τις αισθήσεις του:
Στα νήπια δίνουμε τα 5 χτυπήματα στην πλάτη, μπρούμυτα στα γόνατά μας. Υποβαστάζουμε τα μεγαλύτερα παιδιά σε καθιστή ή όρθια θέση με ελαφρά κάμψη του σώματος προς τα εμπρός και πάλι δίνουμε τα 5 χτυπήματα στην πλάτη.
Αν το πρόβλημα παραμένει εφαρμόζουμε κοιλιακές συμπιέσεις με το χειρισμό Heimlich: Παίρνουμε θέση πίσω από το παιδί και βάζουμε το ένα μας χέρι σε γροθιά μπροστά στην κοιλιά του παιδιού, ανάμεσα στον ομφαλό και το στέρνο. Με το άλλο μας χέρι αγκαλιάζουμε τη γροθιά μας. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε 5 απότομες πιέσεις (ώσεις) προς τα μέσα και πάνω. Ελέγχουμε αν βγήκε το ξένο σώμα και συνεχίζουμε με χτυπήματα στην πλάτη και κοιλιακές συμπιέσεις μέχρι να λυθεί η απόφραξη ή το παιδί να χάσει τις αισθήσεις του.
Σε νήπιο και μεγαλύτερο παιδί που δεν έχει τις αισθήσεις του:
Γυρίζουμε το παιδί ανάσκελα και ελέγχουμε το στόμα του για ξένο σώμα. Αν το ξένο σώμα δεν είναι ορατό δίνουμε 5 διασωστικές εμφυσήσεις και ξεκινούμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Ελέγχουμε το στόμα του παιδιού για τυχόν ξένο σώμα σε κάθε κύκλο ΚΑΡΠΑ.
Εφόσον το παιδί αναπνέει πλέον αποτελεσματικά το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης στο πλάι και το παρακολουθούμε μέχρι να έρθει βοήθεια.
Παρακολουθήστε τους χειρισμούς απελευθέρωσης του αεραγωγού από το ξένο σώμα στον σύνδεσμο εδώ