Τι πρέπει να προσέχω για το μωρό μου το καλοκαίρι;

Τι πρέπει να προσέχω για το μωρό μου το καλοκαίρι;

Καλοκαίρι…. Εποχή χαλάρωσης και ξενοιασιάς!                                                                 Τι πρέπει να προσέχουμε για την ασφάλεια του μωρού μας είτε μείνουμε στην πόλη, είτε κάνουμε μονοήμερη απόδραση,  είτε  φύγουμε για διακοπές  με βρέφος κάτω των 2 χρόνων.

Προγραμματίζοντας διακοπές….       

 Όταν προγραμματίζουμε διακοπές  θα πρέπει να έχουμε ήδη μια πρόσφατη επίσκεψη στον/στην παιδίατρο μας. Να παίρνουμε πάντα μαζί μας το βιβλιάριο των εμβολίων  του παιδιού, όπου γράφονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο/η γιατρός που θα δει το παιδί μας σε έκτακτη ανάγκη. Με βρέφη κάτω του έτους,  καλό είναι να αποφεύγουμε πολυήμερα και μακρινά  ταξίδια ή πολύωρες αναμονές σε πλοία και αεροπλάνα, το συνωστισμό καθώς και απομονωμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση σε παιδίατρο ή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τι πρέπει να προσέχω στο ταξίδι με το αυτοκίνητο;                                                                                                     
Όταν ταξιδεύουμε οδικώς  πάντα έχουμε με το μωρό μας στο καθισματάκι του αυτοκίνητου και ποτέ στην αγκαλιά της μαμάς, όσο κι αν αυτή η θέση το ηρεμεί. Σε περίπτωση σύγκρουσης  το βρέφος θα εκσφενδονιστεί στα μπροστινά τζάμια του αυτοκινήτου, ενώ αν είναι δεμένο στην αγκαλιά της μητέρας  του θα λειτουργήσει σαν αερόσακος για εκείνη, με ολέθριες συνέπειες και στις δύο περιπτώσεις.  Στο καθισματάκι του αυτοκινήτου μπορούμε να  προσαρμόσουμε ένα βαμβακερό σεντονάκι για να παραμένει το μωρό μας όσο δυνατόν πιο δροσερό. Κάνουμε στάση σε ασφαλές μέρος για να θηλάσει η μαμά ή να δώσουμε στο μωρό γάλα με το μπιμπερό.

Τι πρέπει να προσέχω στο ταξίδι με το αεροπλάνο;                                                                                                     
Τα αυτάκια του μωρό μας είναι ευαίσθητα να πάθουν βλάβη με τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης στα αεροπορικά ταξίδια. Αν πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθούμε με αεροπλάνο ενθαρρύνουμε το μωρό μας να θηλάζει, να πίνει γάλα ή νερό με το μπιμπερό ή να πιπιλίζει τη πιπίλα του κατά την προσγείωση και την απογείωση.

Τι πρέπει να προσέχω όταν πηγαίνω στη θάλασσα με το μωρό μου;                                                           
Είμαστε κοντά και επιτηρούμε συνεχώς το βρέφος μας στη θάλασσα, ακόμα και αν κάθεται στην άκρη της παραλίας ή σε φουσκωτή πισίνα με λίγο νερό. Αρκούν μόλις  5-10 κυβικά εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα βρέφος, αν γυρίσει μπρούμυτα και το νερό καλύψει τη μύτη και το στόμα του!
Διαλέγουμε σωσίβιο ανάλογα με το μέγεθος του παιδιού και προτιμάμε τα σωσίβια- γιλέκα με τα οποία το παιδί δεν μπορεί εύκολα να αναποδογυρίσει στο νερό, όπως συμβαίνει με τα κοινά σωσίβια. Είναι καλό να εκπαιδευτούμε από τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ώστε να σώσουμε τη ζωή ενός παιδιού που πνίγεται ή στραβοκατάπιε.

Τι είναι η θερμοπληξία και πως μπορούμε να τη αποφύγουμε;                                                                              
Τα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη δεν έχουν ακόμα την ικανότητα  να ρυθμίζουν σωστά τη θερμοκρασία του σώματος τους,  γι’ αυτό και είναι ευάλωτα στην υπερθέρμανση, που αυξάνει και τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, αυξάνει ο κίνδυνος της θερμοπληξίας. Συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι το μωρό μας  μπορεί να έχει θερμοπληξία είναι το ζεστό δέρμα, το κόκκινο πρόσωπο, η έντονη δίψα,  η ανησυχία, η ταχύπνοια και τελικά ο λήθαργος, μετά από την έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμάμε εσωτερικούς χώρους και σκιερά μέρη. Σε υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιούμε κλιματιστικό για να βελτιώσουμε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αρκεί ο αέρας του κλιματιστικού να μην πέφτει απευθείας στο βρέφος. Φοράμε σα βασικό ρούχο  του μωρού μας κοντομάνικο βαμβακερό κορμάκι και προσθέτουμε ρούχα ή ελαφριά κουβέρτα σε κλιματιζόμενο χώρο. Ποτέ δεν αφήνουμε το μωρό μας μόνο στο αυτοκίνητο, έστω και με ανοιχτό παράθυρο. Η θερμότητα και η υγρασία που αναπτύσσονται σε ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον ήλιο, πολύ γρήγορα μπορούν  να απειλήσουν τη ζωή του από θερμοπληξία. Ακόμα κι αν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να αφήνουμε το μωρό μας εκτεθειμένο απευθείας στον ήλιο, αλλά να χρησιμοποιούμε  αντηλιακές μεμβράνες ή κουρτινάκια στα πλαϊνά παράθυρα του αυτοκινήτου.

Τι είναι η αφυδάτωση  και πως μπορώ να την αποφύγω;
Η θερμοπληξία δεν είναι ο μόνος κίνδυνος τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Το μωρό μας μπορεί να αφυδατωθεί ειδικά αν ιδρώνει για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος. Σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι  η στεγνή γλώσσα, πάνες που δεν είναι βρεγμένες,  απουσία δακρύων στο κλάμα, ο λήθαργος. Τα μεγαλύτερα  παιδιά μπορούν να ενυδατωθούν με νερό, αλλά τα βρέφη ενυδατώνονται με θηλασμό ή γάλα σκόνη, ή εναλλακτικά με διάλυμα ηλεκτρολυτών.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την έκθεση του μωρού μου στον ήλιο;                                                                      
Κρατάμε τα βρέφη κάτω των 6 μηνών μακριά από τον ήλιο. Φοράμε στο μωρό μας  χαλαρά, ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα πυκνής ύφανσης  με μανίκι και καπέλο. Ελαττώνουμε την έκθεση στον ήλιο όταν είναι δυνατός, δηλαδή το διάστημα 10.00-16.00.  Μένουμε στη σκιά όσο δυνατόν περισσότερο. Όταν πρόκειται να βρεθούμε έξω για διάστημα περισσότερο από 15 λεπτά, βάζουμε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας > 30 SPF στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, ακόμα και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος. Εφαρμόζουμε αντηλιακό 20-30΄ πριν την έξοδο και επαναλαμβάνουμε  ανά 2ωρες ή και νωρίτερα αν βάλουμε το μωρό στη θάλασσα.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω τσιμπήματα από μέλισσες- έντομα;                                                      
Φοράμε στα παιδιά μας ανοιχτόχρωμα ρούχα και όχι πολύχρωμα, ούτε με μοτίβα λουλουδιών που προσελκύουν τις μέλισσες. Επίσης δεν αφήνουμε ανοιχτά δοχεία με τροφή ή ποτό κοντά στο παιδί μας και αν λερωθούν τα ρούχα του από φαγητό τα αλλάζουμε αμέσως. Αν τελικά προσγειωθεί μια μέλισσα πάνω στο μωρό μας κρατάμε την ψυχραιμία μας και με απαλές κινήσεις προσπαθούμε να την απομακρύνουμε. Αν τσιμπήσει το μωρό μας μέλισσα, απομακρύνουμε το κεντρί με τσιμπιδάκι φρυδιών  ή πιέζοντας το δέρμα κατ’ εφαπτομένη  με την άκρη μιας πιστωτικής κάρτας. Βάζουμε κρύες κομπρέσες και  αλοιφή υδροκορτιζόνης μετά από συνεννόηση με τον/την παιδίατρό μας. Ο/η παιδίατρος μπορεί να μας συστήσει αντιισταμινικά από το στόμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση μετά από τσίμπημα μέλισσας με καθολικό εξάνθημα, οίδημα στα χείλη και τη γλώσσα,  δυσκολία στην αναπνοή, τάση λιποθυμίας. Αυτή είναι κατεπείγουσα κατάσταση ου απαιτεί άμεση ιατρική υποστήριξη.

Τι να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών;                                                                                                                    
Καλό είναι να οργανώσουμε ένα φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης από την αρχή του καλοκαιριού. Μπορεί  να μην μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα ατυχήματα, αλλά μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Παρακάτω θα βρούμε μια λίστα με χρήσιμα πράγματα που μπορεί να περιέχει το φαρμακείο μας:

  • Αντισηπτικό αφρό-σαπούνι και αντιβακτηριδιακό  gel
  • Αντιβιοτική αλοιφή- υδροκορτιζόνης
  • Οινόπνευμα καθαρό
  • Γάζες αποστειρωμένες ,ψαλιδάκι, χανζαπλάστ, επίδεσμο, θερμόμετρο
  • Αμπούλες φυσιολογικού ορού
  • Σιρόπι αντιπυρετικό- παυσίπονο
  • Σιρόπι αντιισταμινικό
  • Αντικουνουπικό –   κουνουπιέρα
  • Αλοιφή για μετά το τσίμπημα
  • Αναπλαστική αλοιφή για  μικροεκδορές, και ερεθισμούς  του δέρματος
  • Παγοκύστεις
  • Σκευάσματα ηλεκτρολυτών για ενυδάτωση

Καλό καλοκαίρι με το μωρό σας!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό kidotfestival με θέματα που αφορούν το παιδί και την οικογένεια: https://kidotfestival.com/ti-prepi-na-prosecho-gia-to-moro-mou-to-kalokeri/

Παιδίατρος Κατσάρα Μετάβαση στο περιεχόμενο