Ανησυχία γονέων για τον πυρετό : είναι δικαιολογημένη;

Ανησυχία γονέων για τον πυρετό : είναι δικαιολογημένη;

Οι γονείς και οι φροντιστές συχνά πανικοβάλλονται όταν τα παιδιά κάνουν πυρετό. Σε μελέτες έχει βρεθεί ότι πάνω από το 1/3 των φροντιστών χορήγησαν αντιπυρετικό σε πυρετό κάτω από 38οC.  Επίσης ένας στους τρεις ξυπνάει το παιδί που κοιμάται για να του δώσει αντιπυρετικό! Η πλειονότητα των φροντιστών πιστεύει ότι ο πυρετός είναι επιβλαβής για τα παιδιά, ενώ τα μισά περίπου παιδιά έλαβαν αγωγή με μοναδικό κριτήριο το ύψος του πυρετού.

Τι προκαλεί τον  πυρετό;

  • Ο πυρετός όμως, αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κοινές ιογενείς και μικροβιακές  λοιμώξεις.
  • Είναι συχνό σύμπτωμα στα παιδιά, δεν είναι πάθηση.
  • Υπάρχουν  μελέτες που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση του πυρετού στις λοιμώξεις. Με τον πυρετό αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός μικροβίων και  ιών, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ανοσοποιητικών κυττάρων (ουδετερόφιλα και Τ-λεμφοκύτταρα) και  η παραγωγή αντισωμάτων, ώστε ο οργανισμός να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη λοίμωξη.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς στον πυρετό;

  • Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν να παίρνουν σωστά τη θεοκρασία του παιδιού και να μη χορηγούν εύκολα αντιπυρετικό.
  • Είναι ανάγκη να ενημερωθούν ότι θερμοκρασίες χαμηλότερες των 40ο C ενισχύουν τα ανοσοποιητικό.
  • Το  ύψος και η συχνότητα του πυρετού δεν έχουν σχέση με τη βαρύτητα της νόσου, όσο έχει η κακουχία και η αφυδάτωση τις οποίες και πρέπει να αντιμετωπίζουν.
  • Οι γονείς θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια στα μικρά βρέφη με πυρετό και στα παιδιά που δείχνουν ότι πάσχουν, ανεξάρτητα από το ύψος του πυρετού.
  • Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση του πυρετού δεν προλαβαίνει τους πυρετικούς σπασμούς.

Με άλλα λόγια, ο πυρετός σε ένα παιδί χωρίς χρόνια προβλήματα, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και βοηθά το σώμα να αναρρώσει γρηγορότερα από τις λοιμώξεις, παρότι προκαλεί κακουχία στο παιδί.

Γι αυτό, σε ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό παιδί δε βιαζόμαστε να καταστείλουμε τον πυρετό. Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να πίνει περισσότερα υγρά, για να μην αφυδατωθεί. Νερό, μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα είναι  κατάλληλα για την αναπλήρωση των υγρών ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά προσφέρουμε επιπλέον σούπες, ζελέ, χυμούς φρούτων ή γρανίτες. Ο πυρετός φέρνει συχνά κούραση και μυαλγίες: συστήνουμε στα παιδιά να ξεκουράζονται όσο το έχουν ανάγκη, χωρίς να τα πιέζουμε να ξαπλώνουν μόλις αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες στο σχολείο εφόσον μείνει απύρετο για 24 ώρες.