Πριν τον τοκετό – Η 1η επίσκεψη

Smiling pregnant young couple hugging while standing together at a window

Γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη μέλλουσα μητέρα, να επιλέξει Παιδίατρο πριν γεννήσει;

Η Παιδίατρος Δρ. Μαρία Κατσάρα, θεωρεί κρίσιμη την επικοινωνία αυτή, διότι:

Με τη γέννηση του νεογνού, το άγχος τη μητέρας για το τί κάνει σωστά, ιδιαίτερα κατά την άφιξη στο σπίτι είναι μεγάλο, ακόμη και αν έχει δίπλα της άτομο με σχετική εμπειρία. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, λόγω του λιγοστού χρόνου και ψυχολογικής φόρτισης, να διερευνά τότε για παιδίατρο, που δεν τον/την έχει γνωρίσει.

Η επίσκεψη στην Παιδίατρο πριν τον τοκετό, προσφέρει στη μέλλουσα μητέρα εξοικείωση με τη γιατρό που θα παρακολουθεί το παιδί της, αλλά και ασφάλεια για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας που μπορεί να προκύψει μετά τον τοκετό, ακόμη και εάν πρόκειται για τα πιο απλά θέματα. Η μεταφορά γενικών πληροφοριών από το διαδίκτυο για το δικό σας μωρό, δεν είναι πάντα ασφαλής.

Η Παιδίατρος θα λάβει ένα πολύ καλό ιστορικό και των δύο γονιών, ώστε να μπορεί να προβλέψει θέματα ελέγχου του νεογνού μετά τον τοκετό. Εξάλλου, με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά, δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ευχάριστο να λαμβάνεται το οικογενειακό ιστορικό.

eswt-selida-prin-toketo

Οι πληροφορίες που χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα, είναι πολλές και δεν υπάρχει καλύτερος από τον Παιδίατρο για να τις απαντήσει:

Η πρακτική προετοιμασία του κρεβατιού του νεογνού, του δωματίου, τα απαραίτητα χρηστικά αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να προμηθευτείτε πριν τον τοκετό (ρούχα, προϊόντα καθαρισμού και μπάνιου), κάθισμα αυτοκινήτου κ.α

Πώς μπορεί το μωρό να γίνει ευκολότερα δεκτό από το/τα αδερφάκια του, πριν ακόμη γεννηθεί

Ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό και τί πρέπει να τρώει η λεχωίδα (δείτε αναλυτικά)

Η παιδίατρος πρέπει να γνωρίζει τυχόν φάρμακα που λαμβάνει η μητέρα, και θα συζητηθούν θέματα χρήσης καπνού ή αλκοόλ

Τι να περιμένει από το μωρό της τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και πώς θα αντιμετωπίζει θέματα που προκύπτουν

Τι συναισθηματικές αλλαγές θα παρατηρήσει στον εαυτό της η μέλλουσα μητέρα και πως μπορεί να βρει υποστήριξη

Ποιος ο ρόλος του πατέρα και πώς μπορεί να βοηθήσει

Είναι σημαντικό να νιώσετε ασφαλής και να λύσετε κάθε απορία που αφορά τη φροντίδα  του παιδιού σας. Η Παιδίατρός σας, είναι μία σημαντική επιλογή, που δεν πρέπει να την κάνετε σε συνθήκες πίεσης και αγωνίας. Γι αυτό προγραμματίστε το εγκαίρως.