Υποστήριξη θηλασμού

Επιλέγοντας το θηλασμό

Ο μητρικός θηλασμός είναι στάση ζωής. Στάση ζωής των γονιών, της γυναίκας, του παιδίατρου.

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Το γάλα κάθε θηλαστικού περιέχει σε αυξημένη ποσότητα εκείνο το συστατικό,  που έχει μεγάλη σημασία για την επιβίωση του είδους. Έτσι το γάλα της φώκιας είναι πλούσιο σε λίπος για να μπορέσει το νεογνό της φώκιας να αντέξει στο πολύ κρύο περιβάλλον. Το γάλα της αγελάδας περιέχει πολύ ασβέστιο για να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα τα οστά του νεογνού της. Στον άνθρωπο όργανο επιβίωσης είναι ο εγκέφαλος του. Στο μητρικό γάλα περιέχονται όλες οι απαραίτητες ουσίες για την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία επιτελείται τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής. Έτσι καλό είναι, η μητέρα να θηλάζει μέχρι την ηλικία των 12 μηνών τουλάχιστον, παράλληλα με τη χορήγηση στερεών τροφών.

Ο μητρικός θηλασμός έχει οφέλη για το παιδί και τη μητέρα, ακόμα και αν η μητέρα θηλάσει για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης, τα οφέλη του διαρκούν ακόμα και μετά τη διακοπή του θηλασμού.

Τα πλεονεκτήματα για το παιδί

Προφύλαξη από λοιμώξεις του γαστρεντερικού που προκαλούν εμέτους και διάρροια

Προφύλαξη από ωτίτιδα και βρογχιολίτιδα

Προφύλαξη από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη

Αποφυγή παχυσαρκίας

Υψηλότερος δείκτης νοημοσύνης στα θηλάζοντα βρέφη

Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα

Σε σύγκριση με τις μητέρες που ταΐζουν τα παιδιά τους με «ξένο» γάλα, οι μητέρες που θηλάζουν συνήθως:

Έχουν λιγότερη αιμορραγία από τη μήτρα

Έχουν λιγότερο stress

Χάνουν ευκολότερα το βάρος που πήραν στην εγκυμοσύνη , ειδικά αν θηλάσουν για 6 τουλάχιστον μήνες

Παρουσιάζουν λιγότερο συχνά καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας

Αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους και έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση

Κάνουν οικονομία στη σίτιση του βρέφους και έχουν ευκολία στη σίτιση και στις εξόδους από το σπίτι

Πως παράγεται το γάλα;

Το μητρικό γάλα παράγεται στους μαστούς   από τον μαζικό αδένα (εικ.1). Ο αδένας αυτός, προετοιμάζεται με την επίδραση των ορμονών της εγκυμοσύνης για να παράγει γάλα. Έτσι, από τον δεύτερο μήνα της κύησης το μέγεθος του μαστού, της θηλής και της θηλαίας άλω αυξάνουν. Ο μαζικός αδένας αποτελείται από τους λοβούς όπου παράγεται το γάλα και τους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα στους γαλακτοφόρους κόλπους. Οι γαλακτοφόροι κόλποι είναι διευρύνσεις  των πόρων που λειτουργούν σαν αποθήκη γάλακτος, το οποίο και απελευθερώνουν μετά από πίεση της θηλαίας άλω από το βρέφος. Τις 2-3 πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό παράγεται από τον αδένα μικρή ποσότητα κιτρινόχροου γάλακτος που ονομάζεται το πύαρ ή αλλιώς πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το νεογέννητο. Μετά την τρίτη μέρα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, η οποία ρυθμίζεται από την ορμόνη προλακτίνη.

Θα παράγω αρκετό γάλα;

Οι περισσότερες υγιείς γυναίκες μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για να θρέψουν το παιδί τους. Κάθε φορά που το μωρό θηλάζει και αδειάζει το στήθος, το σώμα της μητέρας παράγει περισσότερο γάλα. Μετά από 2-4 εβδομάδες θηλασμού, οι περισσότερες υγιείς γυναίκες  παράγουν περίπου 3 κούπες γάλα την ημέρα.

Μερικές φορές οι γυναίκα δυσκολεύεται να παράγει αρκετό γάλα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν:

είναι κουρασμένη ή άρρωστη,

είναι πολύ αγχωμένη,

παίρνει κάποια φάρμακα,

καπνίζει,

δε θηλάζει αρκετά συχνά.

Αν προβληματίζεσαι με την ποσότητα γάλακτος που παράγεις, συζήτησε το με τη γιατρό Μ. Κατσάρα. Με την εκπαίδευση και την εμπειρία της ως σύμβουλος θηλασμού, μπορεί να σε βοηθήσει.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω να θηλάζω;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν τον θηλασμό στην αίθουσα του τοκετού. Οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινήσουν να θηλάζουν τις πρώτες λίγες ώρες από τον τοκετό. Σε αυτό το χρονικό διάστημα τα περισσότερα μωρά είναι ξύπνια και θέλουν να θηλάσουν.

Αν δεν μπορείς να είσαι μαζί με το μωρό σου αμέσως μετά τη γέννα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να καταφέρεις να το θηλάσεις. Μπορείς να ζητήσεις από τις μαίες να σε βοηθήσουν να βγάλεις γάλα, με το χέρι ή με θήλαστρο, για να το δώσουν αργότερα στο παιδί σου. Η χρήση του θήλαστρου θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις παράγεις γάλα.

Μπορώ να θηλάσω αν έχω κάνει επέμβαση στο στήθος;

Αν έχεις κάνει κάποια επέμβαση στο στήθος μπορείς να προσπαθήσεις να θηλάσεις, για να διαπιστωθεί αν μπορείς  να παράγεις αρκετό γάλα. Πολλές γυναίκες που έχουν υποστεί επέμβαση, για να κάνουν το στήθος τους μικρότερο ή μεγαλύτερο, μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα, μερικές όμως δεν μπορούνε.

Πότε δεν επιτρέπεται ο θηλασμός;

Οι γιατροί δε συστήνουν το θηλασμό στις παρακάτω περιπτώσεις:

αν έχεις μια λοίμωξη, όπως πχ με τον ιό HIV, που το μωρό θα μπορούσε να κολλήσει μέσω του θηλασμού

αν κάνεις θεραπεία για καρκίνο

αν παίρνεις ναρκωτικά ή καταναλώνεις πολύ αλκοόλ

Οι γιατροί δεν θα επιτρέψουν επίσης το θηλασμό, εάν το παιδί σου έχει μια συγκεκριμένη νόσο που ονομάζεται γαλακτοζαιμία. Αν δεν είσαι σίγουρη για το αν πρέπει να θηλάσεις συζήτησε το με το γιατρό σου.

Μπορώ να κάνω κάτι ή να αγοράσω κάτι για να προετοιμαστώ για τον θηλασμό;

Οι περισσότερες γυναίκες δε χρειάζεται να κάνουν κάτι ιδιαίτερο, ή να αγοράσουν κάτι για να προετοιμαστούν για το θηλασμό. Μερικές γυναίκες αγοράζουν, ή νοικιάζουν θήλαστρο αργότερα. Η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιεί  θήλαστρο για να σιτίζει το μωρό της, όταν εργάζεται, ή βρίσκεται εκτός σπιτιού.

Αν έχω και άλλες ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό;

Η παιδίατρος Μαρία Κατσάρα με την ιδιότητα της ως σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σου φανεί χρήσιμη και να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά και να σε βοηθήσει σε πρακτικά θέματα.

Παιδίατρος Κατσάρα Μετάβαση στο περιεχόμενο