Παιδί (4 – 12 χρόνων)

Ψυχοκινητική ανάπτυξη παιδιού προσχολικής ηλικίας

Η ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού διακρίνεται σε τέσσερις τομείς:

Στάση σώματος και αδρές κινήσεις,

όραση και λεπτή κινητικότητα,

ακοή και ανάπτυξη του λόγου και

κοινωνική συμπεριφορά και παιχνίδι.

Παιδί 4 χρονών

Ανεβοκατεβαίνει σκάλες αλλάζοντας πόδι σε κάθε σκαλί, όπως ο ενήλικας. Σκαρφαλώνει παντού, μπορεί να περπατά στις μύτες των ποδιών να στέκεται στο ένα πόδι για 3-5 δευτερόλεπτα και χοροπηδά επίσης στο ένα πόδι. Αυξανόμενη επιδεξιότητα στα παιχνίδια με τη μπάλα.

Χτίζει πύργους με 10 ή περισσότερα τουβλάκια αλλά και πιο περίπλοκα σχέδια όπως γέφυρες και σκαλοπάτια. Κρατά το μολύβι όπως ο ενήλικας και ζωγραφίζει ανθρωπάκι με  κεφάλι, κορμό, πόδια και συνήθως χέρια και δάχτυλα.

Ο λόγος του είναι σωστός γραμματικά και πλήρως κατανοητός. Λέει όνομα, επίθετο, διεύθυνση σπιτιού, συνήθως και ηλικία. Ρωτά συνεχώς «γιατί», «πότε», «πώς», καθώς και για το νόημα των λέξεων. Ακούει και αφηγείται μεγάλες ιστορίες μπερδεύοντας την πραγματικότητα με την φαντασία. Αποστηθίζει τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 20 (με πραγματική αντίληψη της ποσότητας μέχρι το 4 ή το 5), ενώ γνωρίζει και τραγουδά αρκετά παιδικά τραγουδάκια.

Τρώει επιδέξια με πιρούνι και μαχαίρι. Πλένει και στεγνώνει τα χέρια, βουρτσίζει τα δόντια, ενώ μπορεί να ντυθεί και να ξεντυθεί μόνο του. Γενικά πιο ανεξάρτητο και ισχυρογνώμον. Χρειάζεται την παρέα από άλλα παιδάκια με τα οποία άλλοτε είναι συνεργάσιμο και άλλοτε επιθετικό, αν και αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να περιμένει τη σειρά του στο παιχνίδι καθώς και να μοιράζεται τα παιχνίδια του.

Παιδί 5 χρονών

Περπατά εύκολα σε ευθεία γραμμή, τρέχει στις μύτες των ποδιών, επιδέξιο στο σκαρφάλωμα, στην τσουλήθρα, στην κούνια και σε διάφορα ακροβατικά. Χοροπηδά αλλάζοντας πόδι, παίζει παιχνίδια με μπάλα που περιλαμβάνουν κανόνες, κινείται ρυθμικά με τη  μουσική.

Μαζεύει και επανατοποθετεί μικρά αντικείμενα, χτίζει περίτεχνα σχέδια με τουβλάκια, ζωγραφίζει σπίτι με πόρτα παράθυρα, σκεπή και καμινάδα ενώ χρωματίζει εικόνες μένοντας μέσα από τις γραμμές. Μετρά τα δάχτυλα του ενός χεριού με τον δείχτη του άλλου.

Μιλά με ευφράδεια και φωνητικά σωστά αλλά μπορεί να μπερδεύει τα σύμφωνα : σ, φ, θ. Ρωτά συνεχώς το νόημα αφηρημένων λέξεων και τις χρησιμοποιεί σωστά ή άκαιρα. Διασκεδάζει με ανέκδοτα και αινίγματα.

Μπορεί να πλύνει και να στεγνώνει πρόσωπο και χέρια αλλά χρειάζεται ακόμα βοήθεια ή επίβλεψη για τα υπόλοιπα. Γενική συμπεριφορά πιο ευαίσθητη, ελεγχόμενη και αυτόνομη.

Καταλαβαίνει την ανάγκη για τάξη αλλά χρειάζεται διαρκή υπενθύμιση. Διαλέγει τους δικούς του φίλους, είναι συνεργάσιμο τις περισσότερες φορές, καταλαβαίνει την ανάγκη κανόνων και δίκαιου παιχνιδιού. Έχει αίσθηση του χρόνου σε σχέση με το καθημερινό πρόγραμμα. Δείχνει τρυφερότητα και προστατευτικότητα  σε μικρότερα αδέρφια και κατοικίδια.