Πως εκδηλώνεται η αρθρίτιδα στα παιδιά;
Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή σε μια άρθρωση. Η οξεία αρθρίτιδα εκδηλώνεται με πόνο, η άρθρωση πρήζεται, το δέρμα της περιοχής γίνεται ερυθρό και ζεστό και η κίνηση περιορίζεται.
Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή σε μια άρθρωση. Η οξεία αρθρίτιδα εκδηλώνεται με πόνο, η άρθρωση πρήζεται, το δέρμα της περιοχής γίνεται ερυθρό και ζεστό και η κίνηση περιορίζεται.
Η αρθρίτιδα στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις:
• Μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη της άρθρωσης. Η κατάσταση είναι σοβαρή, η άρθρωση πονάει έντονα, το παιδί είναι καταβεβλημένο με πυρετό. Τα συμπτώματα προκαλούνται από σηπτική αρθρίτιδα ή παρακείμενη οστεομυελίτιδα στα μικρά παιδιά. Η διάγνωση πρέπει γίνει χωρίς καθυστέρηση και η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα για να μην καταστραφεί άρθρωση.
• Αντιδραστική ή μεταλοιμώδης αρθρίτιδα. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας στην παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από παροδικό οίδημα της άρθρωσης (συνήθως κάτω από 6 εβδομάδες) και συχνά εντοπίζεται στα γόνατα ή στον αστράγαλο. Συνήθως ακολουθεί και σπανιότερα συνοδεύει κάποια λοίμωξη που δεν έχει σχέση με τις αρθρώσεις, όπως λοίμωξη του γαστρεντερικού ή του ουροποιητικού συστήματος ή κάποια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο ρευματικός πυρετός και η αντιδραστική μεταστρεπτοκοκκική αρθρίτιδα είναι σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Μπορεί να υπάρχει χαμηλός πυρετός, συνιστάται μόνο φαρμακευτική ανακούφιση από τα συμπτώματα και αναμένεται πλήρης ίαση στις περισσότερες περιπτώσεις.
• Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα. Είναι η πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων σε παιδιά και εφήβους. Χαρακτηρίζεται από επίμονο οίδημα σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις που διαρκεί πάνω από έξι εβδομάδες και δεν μπορεί να αποδοθεί σε λοίμωξη ή άλλη καθορισμένη αιτία. Συνοδεύεται από δυσκαμψία και πόνο στις πάσχουσες αρθρώσεις, ειδικά μετά από περιόδους ξεκούρασης όπως ένα μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο ή τον βραδινό ύπνο. Σ´ αυτά τα παιδιά είναι χαρακτηριστική η πρωινή δυσκαμψία. Τα παιδιά με χρόνια αρθρίτιδα δυσκολεύονται στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ντύσιμο ή το παιχνίδι. Αν η ασθένεια μείνει ανεξέλεγκτη οδηγεί σε καταστροφή και μόνιμες συγκάψεις των αρθρώσεων, στασιμότητα στην ανάπτυξη και έκπτωση της όρασης. Η αντιμετώπιση της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας άλλαξε ριζικά την τελευταία εικοσαετία και βελτίωσε ουσιαστικά την πρόγνωση. Αν και δεν υπάρχει πλήρης
ίαση, πολλά παιδιά πλέον περνούν σε μόνιμη ύφεση της νόσου, που σημαίνει ότι η αρθρίτιδα δεν είναι πλέον ενεργή.
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να πατήσει το πόδι του ή κάποιο μέλος του έχει πρηστεί και πονάει ενημερώστε άμεσα τον/την παιδίατρό σας. Ο/Η γιατρός με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό έλεγχο (εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις) θα είναι σε θέση να βάλει μια πρώτη διάγνωση και αν χρειάζεται θα σας παραπέμψει σε ειδικό γιατρό-παιδορευματολόγο. Μέχρι να εκτιμήσει γιατρός το παιδί σας πρέπει να το ενθαρρύνετε να ξεκουράζεται και να του χορηγείτε παυσίπονα σύμφωνα με τις ιατρικές συστάσεις.