Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα

 

 

›Τι είναι η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα;

– Η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα είναι  μικροβιακή λοίμωξη του φάρυγγα που προκαλεί πόνο στο λαιμό και πυρετό. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το αίτιο που προκαλεί πόνο στο λαιμό στα παιδιά,  με ή χωρίς πυρετό είναι οι ιοί και όχι ο στρεπτόκοκκος. Έτσι στα 10 παιδιά με πόνο στο λαιμό μόνο 3 ή 4 έχουν πράγματι μικροβιακή αμυγδαλίτιδα.

 

 

›Πως θα αναγνωρίσω ότι το παιδί μου έχει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα;

– Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν ο πονόλαιμος προκαλείται από ιό ή από μικρόβιο. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορεί να βοηθήσουν.  Τα παιδιά με στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα έχουν συχνά :

  • Έντονο πόνο στο λαιμό
  • Πυρετό υψηλότερο από 38°C
  • Διογκωμένους και επώδυνους λεμφαδένες στο μπροστινό μέρος του λαιμού
  • Μπορεί επίσης να μπορείτε να δείτε κοκκινίλες στο πάνω μέρος του στόματος του παιδιού σας ή λευκωπά βύσματα στο πίσω μέρος του λαιμού.

 

Παιδιά άνω των 5 χρονών με στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα  δεν έχουν συνήθως ρινίτιδα, βήχα ή κόκκινα μάτια που να τους φαγουρίζουν. Η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα είναι πολύ σπάνια στα πολύ νεαρά παιδιά, αλλά όταν συμβαίνει μπορεί να προκαλεί άτυπα συμπτώματα όπως:  χρόνια ρινίτιδα με μπούκωμα ή καταρροή, μαζί με χαμηλό πυρετό ή δεκατική πυρετική κίνηση. Τα βρέφη μπορεί να έχουν ανησυχία και μειωμένη διάθεση για φαγητό.

 

 

›Υπάρχει τεστ για την στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα;

– Ναι.  Αν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα επισκεφτείτε τον/την παιδίατρο σας. Θα μπορεί να κάνει ένα γρήγορο τεστ (strep-test) παίρνοντας δείγμα από το πίσω μέρος του λαιμού για να εξετάσει αν τα συμπτώματα προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο.

 

 

›Θα χρειασθεί το παιδί μου αντιβίωση;

–  Αν το strep test είναι θετικό, τότε ναι, το παιδί σας χρειάζεται αντιβίωση. Η αντιβίωση βοηθά στη γρηγορότερη ύφεση των συμπτωμάτων και χορηγείται  για να μη δημιουργηθούν επιπλοκές εξαιτίας της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Επίσης τα αντιβιοτικά προφυλάσσουν από τη μετάδοση της λοίμωξης σε άλλα άτομα.

 

 

›Τι μπορώ  να κάνω για να αισθανθεί καλύτερα το παιδί μου;

– Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει την αντιβίωση του όπως σας συνταγογραφήθηκε. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να απαλύνετε τα συμπτώματα του όπως:

 

 

›Καταπραϋντικές τροφές και αφεψήματα

– Ετοιμάστε στο παιδί σας τροφές και υγρά που είναι εύκολο να καταπιεί όπως σούπες, χλιαρό τσάι με μέλι ή γρανίτες να ρουφάει με το καλαμάκι. Το παιδί σας μπορεί να μην έχει και πολύ διάθεση για φαγητό ή ακόμα και να πιεί, αλλά είναι σημαντικό να παίρνει αρκετά υγρά. Προσφέρετε διαφορετικά  χλιαρά και κρύα υγρά να δοκιμάσει.

 

 

›Φάρμακα

  η παρακεταμόλη και η ιμπουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν με τον πόνο στο λαιμό και τον πυρετό. Η σωστή δόση εξαρτάται από το βάρος του παιδιού σας οπότε ρωτήστε τον/την γιατρό για την ποσότητα που θα του δώσετε.

Ποτέ μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 18 χρονών. Στα παιδιά η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει ένα σύνδρομο απειλητικό για τη ζωή, το σύνδρομο Rye.

 

 

›Άλλες θεραπείες

– Σε παιδιά άνω των  4-5 χρονών  οι σκληρές καραμέλες ή γλειφιτζούρια  (χωρίς ζάχαρη) μπορεί να βοηθήσουν. Για παιδιά μεγαλύτερα των 6-8 χρονών μπορείτε να δοκιμάσετε γαργάρες με αλατόνερο.

 

 

›Πότε μπορεί να επιστρέψει το παιδί μου στο σχολείο;

Το παιδί σας θα πρέπει να έχει ξεκινήσει την αντιβίωση τουλάχιστον 24 ώρες πριν πάει στο σχολείο, για να μην μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλα παιδιά. Αν το παιδί σας είναι απύρετο και αισθάνεται καλά, ο/η παιδίατρος  μπορεί να συστήσει την επιστροφή στις σχολικές δραστηριότητες .

 

 

›Πως μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου από επόμενη αμυγδαλίτιδα;

  πλύνετε τα χέρια του παιδιού σας συχνά  με σαπούνι και νερό. Είναι από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγει κανείς τη διασπορά μιας λοίμωξης. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικά διαλύματα, αλλά σιγουρευτείτε ότι το αντισηπτικό καλύπτει όλες τις επιφάνειες των χεριών. Για περισσότερες πληροφορίες για το πλύσιμο των χεριών δείτε το σχετικό βίντεο.

 

Προσπαθήστε να διδάξετε το παιδί σας και άλλος τρόπους αποφυγής των μικροβίων, όπως το να μην πιάνει το πρόσωπό του ενώ ήρθε σε επαφή με άρρωστο άτομο.