Παιδική Παχυσαρκία – Αντιμετώπιση

Το παιδί μου είναι υπέρβαρο

Πως θα ξέρω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο;

 Θα σας το πει ο/η παιδίατρος σας. Εκείνος/η θα μετρήσει το ύψος και το βάρος σώματος του παιδιού σας και με βάση αυτά θα υπολογίσει έναν αριθμό, που λέγεται δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ.

Ο/η παιδίατρος θα σας ενημερώσει αν το παιδί σας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος του. Για να το πει αυτό θα συγκρίνει τον ΔΜΣ του παιδιού σας  με τον ΔΜΣ άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας και φύλου. Αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι υψηλότερος συγκρινόμενος με των άλλων παιδιών, τότε το παιδί σας είναι υπέρβαρο. Αν είναι πολύ υψηλότερος οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν τους όρους παχύσαρκο και παχυσαρκία.

Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί μου να έχει υγιές βάρος;

Είναι σημαντικό γιατί τα παιδιά που είναι πολύ υπέρβαρα ή παχύσαρκα μπορεί να έχουν:

Προβλήματα με το συκώτι τους

Άσθμα - είναι μια κατάσταση στους πνεύμονες που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Πόνους στα γόνατα ή στη μέση

Υπνική άπνοια - μια κατάσταση που προκαλεί διακοπή της αναπνοής για μικρά διαστήματα στη διάρκεια του ύπνου

Γιατί γίνονται τα παιδιά υπέρβαρα;

 Τα παιδιά μπορεί να γίνουν υπέρβαρα για διαφορετικούς λόγους. Μερικά παιδιά απλά βάζουν πιο εύκολα βάρος σε σχέση με άλλα παιδιά. Αυτά τα παιδιά μπορεί να γίνουν υπέρβαρα είτε γιατί τρώνε πολύ, ή τρώνε ανθυγιεινά ή δεν εξασκούνται πολύ.

Όταν τα παιδιά βάζουν εύκολα βάρος χρειάζεται να προσπαθήσουν πιο σκληρά για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό βάρος σώματος. Παρότι σπάνιο, κάποια φάρμακα και παθολογικές καταστάσεις μπορεί να κάνουν τα παιδιά να βάζουν πιο εύκολα βάρος σώματος.

Αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο θα χρειαστεί να κάνει εξετάσεις;

Ενδεχομένως ναι. Ο/η παιδίατρος θα συζητήσει με σας και το παιδί σας, θα το εξετάσει και μπορεί να συστήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει:

Τυχόν καταστάσεις που προκαλούν εύκολη πρόσληψη βάρους σώματος ή

Προβλήματα υγείας που μπορεί να συμβούν όταν τα παιδιά είναι υπέρβαρα

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αποκτήσει ένα υγιές βάρος σώματος;

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει υγιές βάρος σώματος, πρέπει να το ενθαρρύνετε να τρώει υγιεινές τροφές και να ασκείται πιο πολύ. Οι αλλαγές αυτές στο τρόπο ζωής μπορεί να είναι δύσκολες, ειδικά στην αρχή. Παρακάτω δίνουμε παραδείγματα στόχων που μπορείτε να θέσετε, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει υγιέστερο.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα.

Τα κατεψυγμένα φρούτα ή λαχανικά εξυπηρετούν αυτό το σκοπό, όχι όμως οι φρουτοχυμοί. Μια μερίδα είναι συνήθως ένα ολόκληρο φρούτο (πχ ένα μήλο ή μια μπανάνα) ή μισή κούπα λαχανικών. Αν στο παιδί σας δεν αρέσουν τα φρούτα ή τα λαχανικά ξεκινήστε σταδιακά. Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα τρώγοντας υγιεινά και ενθαρρύνετε το παιδί σας να συνεχίζει να τα δοκιμάζει.

Βάλτε όριο στο χρόνο που το παιδί σας περνά μπροστά σε οθόνες.

Ο χρόνος οθόνης περιλαμβάνει παρακολούθηση τηλεόρασης, ηλεκτρονικά παιχνίδια, χρήση υπολογιστή, tablet, ή κινητού για λόγους άλλους, εκτός από τις εργασίες του σχολείου. Οι ειδικοί συστήνουν τα μικρά παιδιά (2-5 χρονών), να μην περνούν πάνω από μια ώρα την ημέρα μπροστά σε οθόνες. Και στα μεγαλύτερα παιδιά επίσης πρέπει να θέσετε όρια στη χρήση των οθονών. Το να περνάει κανείς πολύ χρόνο βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές –εκτός από άλλες επιπτώσεις- αυξάνει και τις πιθανότητες παχυσαρκίας.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να γυμνάζεται 1 ώρα ή και περισσότερο κάθε μέρα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο σπορ, χορό ή απλά να παίζει έξω με άλλα παιδιά.

Μην προσφέρετε στο παιδί σας ζαχαρούχα ποτά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και όλοι οι χυμοί.

Εσείς και το παιδί σας μπορεί να μην καταφέρνετε να πετύχετε όλους αυτούς τους στόχους ταυτόχρονα, αλλά δεν πειράζει. Διαλέξτε 1-2 στόχους για αρχή. Αργότερα προσπαθήστε σταδιακά να υλοποιήσετε από κοινού όλους τους στόχους σας.
Υπάρχει κάτι άλλο να κάνω για να βοηθήσω το παιδί  μου;

  Ναι , υπάρχει:

Συνεργαστείτε με τον/την παιδίατρο σας. Τηρείτε τα προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να παρακολουθείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος σε τακτική βάση. Ενημερώστε τον/την, αν δεν καταφέρνετε να πετύχετε τους στόχους σας. Ο/η παιδίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε ή να σας δώσει μερικές έξυπνες ιδέες. Μπορεί να σας συστήσει να επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέγετε υγιεινές τροφές και να προετοιμάζετε τα γεύματα σας.

Ζητείστε βοήθεια αν το επιπλέον βάρος σώματος κάνει το παιδί σας να αισθάνεται λυπημένο, ανήσυχο ή αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο. Ζητήστε από τον/την παιδίατρο σας να σας βοηθήσει.

Πέστε στο παιδί σας ότι ο στόχος είναι να είναι υγιές και δυνατό. Για να γίνει και να διατηρηθεί υγιές και δυνατό πρέπει να τρώει υγιεινά και να γυμνάζεται.

Εμπλέξτε όλη την οικογένεια. Ας προσπαθήσετε ο καθένας στην οικογένεια να τρώει πιο υγιεινά και να γυμνάζεται περισσότερο, ακόμα και αν έχει φυσιολογικό βάρος. Δοκιμάστε τις φυσικές δραστηριότητες όλοι μαζί σαν οικογένεια. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό, όπως να πάτε στην παιδική χαρά ή να κάνετε μια βόλτα μαζί.

Για να προωθήσετε ύπνο επαρκή, βοηθάει να θέσετε συγκεκριμένες ώρες ύπνου και ξυπνήματος σε καθημερινή βάση - ακόμα και τις μέρες των αργιών. Είναι επίσης καλή ιδέα να καθιερώσετε ήσυχες δραστηριότητες πριν τον ύπνο. Προσπαθήστε να μην αφήνετε το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει με ηλεκτρονικά παιχνίδια ακριβώς πριν την ώρα του ύπνου.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά . Αρκετές μελέτες συμπεραίνουν ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο πιθανό να πάρουν υπερβολικό βάρος σώματος. Γενικά παιδιά 3-5 χρονών χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου την ημέρα (συμπεριλαμβανομένου και του μεσημβρινού ύπνου). Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να έχουν 9-12 ώρες ύπνου την ημέρα ενώ οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται 8-10 ώρες.

Μην φέρνετε ανθυγιεινά φαγητά στο σπίτι σας. Αν στο σπίτι υπάρχουν ανθυγιεινές τροφές το παιδί σας είναι πιθανό να τις φάει, παρότι θα του λέτε να μην το κάνει. Στις ανθυγιεινές τροφές περιλαμβάνονται τα τσιπς, γαριδάκια, cookies, κρεμώδη γλυκά και πολλά άλλα σνακ του εμπορίου. Δεν πειράζει το παιδί σας να τρώει που και που ανθυγιεινά, αλλά όχι πολύ συχνά.