Μολυσματικό κηρίο

Τι είναι το μολυσματικό κηρίο;

– Tο μολυσματικό κηρίο είναι μια λοίμωξη του δέρματος που συχνά προσβάλλει τα παιδιά. Μπορεί να συμβεί όταν βακτήρια μολύνουν αμυχές, εκδορές, κοψίματα, και μικροτραυματισμούς του δέρματος. Το μολυσματικό κηρίο εμφανίζεται πιο συχνά όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός. Μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ατόμων που ζουν μαζί ή περνούν αρκετές ώρες μαζί.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μολυσματικού κηρίου;

– Το μολυσματικό κηρίο προκαλεί ερυθρά εξογκώματα στο δέρμα συνήθως στο πρόσωπο, τα χέρια, ή τα πόδια. Αυτά τα εξογκώματα εξελίσσονται σε φυσαλίδες που μετά σπάζουν και πιάνουν κρούστα. Η κρούστα παίρνει χαρακτηριστικά ένα καφεκίτρινο χρυσαφί χρώμα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φυσαλίδες αφήνουν επώδυνες βλάβες με ερυθρά χείλη.

Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει μολυσματικό κηρίο;

– Ο/η παιδίατρος πιθανά θα βάλει τη διάγνωση μόνο με την επισκόπηση των βλαβών στο δέρμα. Ενδέχεται να πάρει δείγμα από τις βλάβες για εξέταση, αν και αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο.

Πως θεραπεύεται το μολυσματικό κηρίο;

 

– Αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη. Μπορεί το παιδί σας να χρειασθεί αντιβιοτική αλοιφή ή ακόμα και αντιβιοτικό σιρόπι. Αν το παιδί σας έχει λίγες επιφανειακές βλάβες μπορεί να χρειασθεί μόνο αντιβιοτική αλοιφή . Αν όμως οι βλάβες είναι πολλές ή έχει επηρεασθεί μεγάλη επιφάνεια του δέρματος ή η μόλυνση προχωρά βαθειά στο δέρμα τότε πιθανά να χρειασθεί σιρόπι. Βάζετε τη φαρμακευτική αλοιφή στις περιοχές του δέρματος που έχουν τις βλάβες, όσες μέρες λέει η συνταγή και όχι λιγότερο, γιατί οι βλάβες μπορεί να επανέλθουν. Η θεραπεία από το  στόμα διαρκεί συνήθως  7 μέρες. Ολοκληρώστε τη όπως σας σύστησε ο/η γιατρός ακόμα και αν οι βλάβες δείχνουν να υποχωρούν πριν τελειώσει η αντιβίωση. Κρατήστε τα νυχάκια του παιδιού κοντά και μην αφήνετε να ξύνει τις πληγές.

Πως μπορώ να αποφύγω την επανεμφάνιση του μολυσματικού κηρίου;

–  Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς τη μόλυνση ή τη μετάδοση του μολυσματικού κηρίου είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των  χεριών με σαπούνι και νερό. Όταν το πλύσιμο των χεριών δεν είναι εφικτό χρησιμοποιείστε ένα αλκοολούχο αντισηπτικό.

Παιδίατρος Κατσάρα Μετάβαση στο περιεχόμενο