Μηνιγγίτιδα στα παιδιά

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει πυρετό, κεφαλαλγία και δυσκαμψία του αυχένα. Η μηνιγγίτιδα συμβαίνει όταν οι μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό –και ονομάζονται μήνιγγες– φλεγμαίνουν. Αυτό μπορεί να συμβεί και μετά από λοίμωξη του παιδιού σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Τα μικρόβια μεταφέρονται μέσω του αίματος και επικάθονται στις μήνιγγες.

Υπάρχουν 2 τύποι μηνιγγίτιδας, ανάλογα με τον μικροοργανισμό που την προκαλεί. Η μικροβιακή, που προκαλείται από βακτήρια και η ιογενής που προκαλείται από ιούς.

Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να διακρίνουν αν η μηνιγγίτιδα είναι μικροβιακή ή ιογενής, επειδή η μικροβιακή μηνιγγίτιδα είναι επείγουσα κατάσταση. Αν δε θεραπευτεί γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα όπως κώφωση και μαθησιακά προβλήματα. Η μικροβιακή μηνιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι  συνήθως λιγότερο σοβαρή και δεν προκαλεί συνήθως μακροχρόνια προβλήματα από τον εγκέφαλό ή θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας;

Η μικροβιακή και η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα που είναι κοινά και στους 2 τύπους μηνιγγίτιδας:

Πυρετό

Πονοκέφαλο

Δυσκολία στην κάμψη του αυχένα

Αίσθημα ζάλης και έμετο

Λήθαργο ή συγχυτική κατάσταση

Φωτοφοβία

Τα νεογνά και τα βρέφη μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα όπως:

Μειωμένη σίτιση

Διάρροιες

Διόγκωση της πρόσθιας πηγής του κρανίου (το μαλακό τμήμα στην κορυφή του κεφαλιού)

Να είναι πιο υπναλέα ή ιδιαίτερα ανήσυχα σε σχέση με το συνηθισμένο

Μερικές φορές η μικροβιακή και η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Τα παιδιά με βακτηριακή μηνιγγίτιδα  μπορεί να κάνουν σπασμούς ή να εμφανίσουν αιμορραγικό εξάνθημα στο δέρμα. Τα παιδιά με ιογενή μηνιγγίτιδα  μπορεί να έχουν ρινίτιδα, μυϊκούς πόνους, βήχα ή ροδόχρωο εξάνθημα.

Πως είναι το αιμορραγικό εξάνθημα;

Αυτού του τύπου το εξάνθημα στο δέρμα δεν «υποχωρεί» όταν του ασκείται πίεση, κάτι που μπορείτε να διαπιστώσετε εφαρμόζοντας το τεστ με το ποτήρι:

Πιέστε τον πάτο ενός διάφανου ποτηριού σταθερά στο σημείο του εξανθήματος. Το εξάνθημα που δεν εξασθενεί υπό πίεση αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Μην χάνετε χρόνο. Επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό.

Πότε να πάω το παιδί μου στον γιατρό;

Αν σκέφτεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει μηνιγγίτιδα, πρέπει να μην καθυστερήσετε και να το πάτε να εξετασθεί στο γιατρό σας ή στο εφημερεύον Νοσοκομείο αμέσως.

Υπάρχει τεστ για τη μηνιγγίτιδα;

Ναι. Οι γιατροί μπορεί να κάνουν διάφορες εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν το παιδί σας έχει μηνιγγίτιδα και τι τύπος είναι. Οι εξετάσεις αυτές είναι:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση – κατά την εξέταση αυτή ο γιατρός βάζει μια λεπτή βελόνα ανάμεσα από τους σπονδύλους στη μέση του παιδιού και λαμβάνει μια μικρή ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι αυτό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και στέλνεται στο εργαστήριο για εξέταση
  • Αξονική τομογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις
Πως θεραπεύεται η μηνιγγίτιδα;

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της μηνιγγίτιδας. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα θεραπεύεται στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια αντιβίωση και άλλα φάρμακα, που έχουν σκοπό να κρατήσουν φυσιολογική την αρτηριακή πίεση. Η ιογενής μηνιγγίτιδα δεν θεραπεύεται με αντιβιοτικά , διότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Η θεραπεία της ιογενούς μηνιγγίτιδας περιλαμβάνει: ξεκούραση, υγρά από το στόμα ή ενδοφλέβια, φάρμακα που ανακουφίζουν τον πυρετό και τον πονοκέφαλο.

Μπορεί να περάσουν λίγες μέρες για να φανεί με σιγουριά από τις εξετάσεις, αν η μηνιγγίτιδα είναι βακτηριακή ή ιογενής. Καθώς η θεραπεία για τη μικροβιακή μηνιγγίτιδα πρέπει να αρχίσει πολύ γρήγορα, οι γιατροί ξεκινάνε συνήθως την ενδοφλέβια αντιβίωση αμέσως. Κατόπιν περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων  για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την αντιβίωση ή θα τη διακόψουν.

Μπορεί να μεταδοθεί η μηνιγγίτιδα από το ένα άτομο στο άλλο;

Ναι. Τα μικρόβια και οι ιοί που προκαλούν μηνιγγίτιδα μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προληφθεί η μηνιγγίτιδα;

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να παρουσιάσει το παιδί σας μηνιγγίτιδα θα πρέπει:

Να κάνετε όλα τα εμβόλια που προβλέπονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού-συγκεκριμένα εμβόλια μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μηνιγγίτιδας

Αν κάποιος στο σπίτι έχει μηνιγγίτιδα μπορείτε: να αποφύγετε τη μετάδοση των μικροβίων πλένοντας καλά τα χέρια πριν το φαγητό και με το να μη μοιράζεστε τα κουζινικά σκεύη

Συζητήστε από το γιατρό σας τη λήψη αντιβίωσης. Κάποιος φορές οι γιατροί συνιστούν την λήψη αντιβίωσης στα υπόλοιπα άτομα της οικογένειας που εμφανίστηκε το κρούσμα, ώστε να τα προφυλάξουν από τη μηνιγγίτιδα