Τι είναι το αιφνίδιο εξάνθημα; – Το αιφνίδιο εξάνθημα είναι συνήθης νόσος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 χρόνων και οφείλεται σε ιό (ερπητοϊοί 6 και 7) . Μεταδίδεται με σταγονίδια σάλιου από άλλα βρέφη που πάσχουν, ή συνηθέστερα από ενήλικα μέλη της οικογένειας που έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά φέρουν τον ιό. Προκαλεί πυρετό που διαρκεί 3-5 μέρες και μετά εξάνθημα. Το αιφνίδιο εξάνθημα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους γονείς, λόγω του υψηλού πυρετού, αλλά συνήθως η κατάσταση αυτή δεν έχει επιπλοκές και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα του αιφνίδιου εξανθήματος; – Τα κύρια συμπτώματα του αιφνίδιου εξανθήματος είναι:
- Υψηλός Πυρετός
Μπορεί να φτάσει τους 40 °C ή και υψηλότερα
Διαρκεί 3-5 μέρες
- Εξάνθημα
Εμφανίζεται όταν ο πυρετός υποχωρεί
Ξεκινά από τον λαιμό, τον θώρακα και την κοιλιά και επεκτείνεται στο πρόσωπο τα άνω και τα κάτω άκρα
Εμφανίζεται με τη μορφή ροδόχροων – ερυθρών κηλίδων
Συνήθως δεν προκαλεί φαγούρα
Διαρκεί 1-3 μέρες στα περισσότερα παιδιά, αλλά μπορεί να έρχεται και να φεύγει μέσα σε 2-4 ώρες
Παρά τον πυρετό και το εξάνθημα τα περισσότερα παιδιά είναι σε καλή γενική κατάσταση. Ωστόσο ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα όπως:
- Κακουχία – αισθάνονται κουρασμένα
- Ανησυχία
- Μειωμένη όρεξη
- Οίδημα βλεφάρων
- Διόγκωση στον αυχένα ή πίσω από τα αυτιά
Αρκετά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό χωρίς εξάνθημα με την πτώση του πυρετού, ενώ σε κάποια η λοίμωξη μπορεί να είναι υποκλινική ( χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα). Οι πυρετικοί σπασμοί είναι η συχνότερη επιπλοκή της πρωτολοίμωξης από τους ερπητοϊούς και παρουσιάζονται σε ποσοστό 10-15% των βρεφών με αιφνίδιο εξάνθημα.
Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφίσω το παιδί μου; – Όταν το παιδί σας έχει πυρετό:
- Φροντίστε το στο σπίτι, ενυδατώνοντας το με υγρά από το στόμα ή θηλάζοντας το. Αν το παιδί σας αρνείται να πιεί υγρά για περισσότερο από μερικές ώρες, συμβουλευτείτε την παιδίατρο σας.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκουράζεται όσο το επιθυμεί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιπυρετικά σε πυρετό πάνω από 38.5°C, αν και τα περισσότερα παιδιά δεν τα χρειάζονται πραγματικά, εκτός κι αν αισθάνονται άβολα. Ποτέ μη δίνετε στο παιδί σας ασπιρίνη για τον πυρετό: μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Rye, σε παιδιά κάτω των 18 χρονών.
Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό; – Πρέπει να επισκεφτείτε τον/την παιδίατρό σας στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Το βρέφος σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία ορθού 38°C ή και υψηλότερη. Το μωρό σας θα πρέπει να εξετασθεί ακόμα και αν δείχνει σε πολύ καλή γενική κατάσταση. Mη δίνετε αντιπυρετικά πριν την εκτίμηση από παιδίατρο.
- Το βρέφος /παιδί σας είναι ηλικίας 3 μηνών έως 3 τριών ετών και έχει θερμοκρασία ορθού 38°C ή και υψηλότερη για 3 συνεχόμενες μέρες ή άμεσα, αν έχει επηρεασμένη γενική κατάσταση (είναι ανήσυχο, θέλει συνέχεια αγκαλιά, αρνείται τα υγρά), ή έχει θερμοκρασία ορθού 38.9°C ή υψηλότερη.
- Το παιδί σας έχει θερμοκρασία μασχάλης 39.4°C σε οποιασδήποτε ηλικία .
- Το παιδί σας κάνει πυρετικούς σπασμούς σε οποιασδήποτε ηλικία.
- Το παιδί σας έχει πυρετό και κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας όπως καρδιοπάθεια, κακοήθεια, ρευματοπάθεια ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε οποιασδήποτε ηλικία.
- Το παιδί σας έχει με πυρετό και πρωτοεμφανιζόμενο εξάνθημα σε οποιασδήποτε ηλικία
Θα χρειασθεί το παιδί μου εξετάσεις; – Πιθανά όχι. Ο/η παιδίατρος συχνά είναι σε θέση να βάλει τη διάγνωση του αιφνίδιου εξανθήματος από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Σε άτυπες περιπτώσεις ή επιπλοκές μπορεί να χρειασθεί παραπομπή στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο.
Πως θεραπεύεται το αιφνίδιο εξάνθημα; – Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το αιφνίδιο εξάνθημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει άριστη έκβαση, υποχωρεί αυτόματα χωρίς επιπτώσεις .