Βροχόσπασμος – Θορυβώδης αναπνοή

Τι  είναι η θορυβώδης αναπνοή;

Tα παιδιά μπορεί να παράγουν ήχους με την αναπνοή που μπορεί να είναι τρομακτικοί για τους γονείς και συχνά δε γνωρίζουν αν και πόσο πρέπει να ανησυχήσουν. Η θορυβώδης  αναπνοή  είναι συχνή στα παιδιά, ιδιαίτερα στα βρέφη  και μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών  διαφορετικών καταστάσεων. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι εντελώς καλοήθεις  όπως το κοινό κρυολόγημα, ενώ άλλες  μπορεί να χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση όπως η εισρόφηση ξένου σώματος. Η θορυβώδης  αναπνοή προκαλείται από απόφραξη ή στένωση σε κάποιο σημείο του αεραγωγού.  Απόφραξη μπορεί να συμβεί στο στόμα και  τη μύτη, στο λάρυγγα, στην τραχεία ή ακόμα χαμηλότερα στους πνεύμονες. Ο θόρυβος στην αναπνοή προκαλείται από στροβιλώδη ροή αέρα διαμέσου του στενωμένου αεραγωγού. Η θορυβώδης αναπνοή διακρίνεται στους  ρόγχους από το ανώτερο αναπνευστικό, στον σιγμό και τον συριγμό.

Οι ρόγχοι ή χουρχουρητό, παράγονται  από τη μύτη και το πίσω μέρος  του λαιμού. Είναι  χαμηλής συχνότητας ήχοι που μοιάζουν με τους ήχους που παράγονται από βουλωμένη μύτη κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, ή με ροχαλητό. Παρατηρούνται συχνά το χειμώνα  σε παιδιά με πυρετό,  ρινική καταρροή ή μπούκωμα. Χαρακτηριστικά οι γονείς αισθάνονται το χουρχουρητό όταν  ακουμπούν το χέρι τους στην πλάτη του παιδιού. Αν οι ρόγχοι δεν υποχωρούν με τις ρινικές  πλύσεις και τη σχολαστική αναρρόφηση των εκκρίσεων  επικοινωνήστε  με τον παιδίατρο σας.

Ο σιγμός είναι υψηλότερης συχνότητας, τραχύς  ήχος που συμβαίνει σε απόφραξη στο ύψος  των φωνητικών  χορδών του λάρυγγα ή ακριβώς κάτω από αυτές.  Κύρια  εισπνευστικός ήχος αλλά μπορεί να συμβαίνει και στην εκπνοή. Ήχος με αυτά τα χαρακτηριστικά  που εμφανίζεται σταθερά σε βρέφη  κατά τη δραστηριότητα ή στο τάισμα  και επιδεινώνεται στην ύπτια θέση ή στη διάρκεια ενός  κρυολογήματος  οφείλεται πιθανά σε λαρυγγομαλακία  αλλά και σπανιότερα σε άλλη βλάβη όπως κύστη ή αιμαγγείωμα στο λάρυγγα . Χρειάζεται εκτίμηση από  παιδίατρο.

Ο συριγμός είναι μουσικός ήχος υψηλής συχνότητας που παράγεται κυρίως  στη διάρκεια της εκπνοής. Ο συριγμός προκαλείται από στένωση, σπασμό ή απόφραξη στους μικρότερους  αεραγωγούς των πνευμόνων. Περίπου τα μισά παιδιά κάτω των 3 χρόνων θα παρουσιάσουν  συριγμό κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Γενικά υπάρχουν 2 τύποι συριγμού:

  1. Ο παροδικός ιογενής συριγμός : αυτός αφορά τα περισσότερα παιδιά προσχολικής  ηλικίας με συριγμό. Θεωρείται ότι  προκαλείται από ιδιαίτερα μικρούς  αεραγωγούς  που αποφράσσονται εύκολα  επ΄ευκαιρία μιας ιογενούς λοίμωξης, λόγω της φλεγμονής . Έτσι εξηγείται και ο  παροδικός  χαρακτήρας του συριγμού που πυροδοτείται από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Ο ιογενής  συριγμός  είναι  πιο συχνός στα αγόρια και υποχωρεί καθώς το παιδί και οι αεραγωγοί του μεγαλώνουν,  μέχρι την ηλικία των 5 χρονών. Παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα της  μητέρας  στην εγκυμοσύνη και μετέπειτα, αλλά και η προωρότητα.
  2. Ο επίμονος και υποτροπιάζων συριγμός  :  Μερικά  παιδιά τόσο στην προσχολική όσο και στη σχολική ηλικία έχουν συχνά επεισόδια συριγμού που πυροδοτούνται από πολλαπλά ερεθίσματα. Συχνά υπάρχει ευαισθητοποίηση  σε κοινά αλλεργιογόνα του αέρα όπως  τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, οι γύρεις ή  το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων  και σχετίζεται με παραμονή των συμπτωμάτων και στην σχολική ηλικία, οπότε μιλάμε για ατοπικό άσθμα. Σχετίζεται και με άλλες  αλλεργικές  παθήσεις όπως  το έκζεμα, η αλλεργική ρινίτιδα, οι τροφικές αλλεργίες  και είναι πιο συχνό σε οικογένειες με ατοπική προδιάθεση.

Πότε να ανησυχήσω για τον θόρυβο στην αναπνοή του παιδιού μου;

Μπορεί  να είναι δύσκολο για ένα γονιό να εκτιμήσει τη σοβαρότητα στη θορυβώδη αναπνοή του παιδιού του. Αν ανησυχείτε ζητήστε παιδιατρική εκτίμηση το ταχύτερο δυνατό. Γενικά, αν ο παράξενος ήχος  στην αναπνοή ξεκίνησε αιφνίδια  με ή χωρίς αντιληπτό επεισόδιο πνιγμονής, ειδικά αν συνοδεύεται από σιελόρροια  είναι σύμπτωμα  που πρέπει να σας κινητοποιήσει για την άμεση εξέταση του παιδιού σας, διότι μπορεί  να υποδηλώνει εισρόφηση ξένου σώματος.

Ο παιδίατρος θα πρέπει άμεσα να εκτιμήσει το παιδί σας  αν: υπάρχει αλλαγή στη χροιά της φωνής του, αν παρατηρήσετε γύρω από τα χείλη χρώμα μπλε ή σκούρο κόκκινο, αν δυσκολεύεστε να το  ξυπνήσετε, αν φαίνεται να έχει δυσκολία στην αναπνοή.   Σημεία που υποδηλώνουν δυσκολία στην αναπνοή είναι οι γρήγορες αναπνοές,  αλλά και οι παύσεις στην αναπνοή, τα πλευρά του και το λακκάκι στο λαιμό του να μπαίνουν προς τα μέσα με τις αναπνευστικές κινήσεις, η κοιλιά του να προβάλλει στην εισπνοή,  τα ρουθούνια του να  ανοίγουν διάπλατα.

Παιδίατρος Κατσάρα