Κολικοί στα βρέφη – Αντιμετώπιση

Κολικοί στα βρέφη

Τι είναι οι κολικοί;

– O όρος κολικοί χρησιμοποιείται από του γιατρούς όταν τα μωρά κλαίνε πολύ περισσότερο από ότι συνήθως, χωρίς κάποιο προφανή λόγο, τους πρώτους 3 μήνες της ζωής.

Τα βρέφη φυσιολογικά κλαίνε μέχρι και 2 ώρες την ημέρα. Τα βρέφη που έχουν κολικούς συνήθως κλαίνε περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα για περισσότερες από 3 μέρες την εβδομάδα. Οι κρίσεις των κολικών συνήθως ξεκινάνε αιφνίδια και συμβαίνουν  το απόγευμα. Οι κολικοί συνήθως υποχωρούν αυτόματα όταν το μωρό είναι 3 ή 4 μηνών. Κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσουν λίγους μήνες παραπάνω.

Εκτός από τους κολικούς, τι άλλο μπορεί να κάνει ένα βρέφος να κλαίει περισσότερο από ότι συνήθως;

-Tα μωρά μπορεί να κλαίνε περισσότερο από ότι συνήθως όταν πονάνε , όταν πεινάνε, όταν είναι άρρωστα, όταν κάνει κρύο ή υπερβολική ζέστη, ή είναι πολύ κουρασμένα. Τα μωρά μπορεί ακόμα να κλαίνε περισσότερο απ΄ ότι συνήθως αν είναι αλλεργικά στο γάλα σκόνη ή σε τροφές που περνάνε στο μητρικό γάλα.

Σε τι διαφέρει ο κολικός από το φυσιολογικό κλάμα;

– O κολικός είναι διαφορετικός διότι:

Το κλάμα είναι δυνατότερο και πιο υψηλόσυχνο- Τα μωρά συχνά ακούγονται σαν να τσιρίζουν ή να πονάνε.

Οι γονείς συχνά δεν είναι σε θέση να ανακουφίσουν το μωρό τους στη διάρκεια του κολικού.

Το μωρό κατά τη διάρκεια του κολικού μπορεί να έχει σκληρή κοιλίτσα, σφιγμένα άκρα και να τεντώνει τη σπονδυλική του στήλη σα τόξο.

Υπάρχει κάποιο τεστ για τους κολικούς;

–  Όχι δεν υπάρχει. Όμως ο γιατρός θα βάλει τη διάγνωση με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση του μωρού σας.

Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει το μωρό μου να κλαίει;

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν να δοκιμάζετε διαφορετικά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν το μωρό σας να ηρεμήσει. Για παράδειγμα μπορείτε:

Να χρησιμοποιήσετε ειδική θηλή στο μπιμπερό, ώστε να καταπίνει λιγότερο αέρα

Να έχετε το μωρό σας σε καθιστή θέση στη διάρκεια της σίτισης

Να κρατάτε το μωρό περισσότερη ώρα στην αγκαλιά σας, ή σε μάρσιπο

Πάρτε το μωρό σας για μια βόλτα με το αυτοκίνητο

Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο

Τυλίξτε το ελαφρά με ένα σεντονάκι

Βάλτε το σε κούνια για μωρά

Βάλτε το μωρό σας κοντά σε στεγνωτήριο ρούχων, απορροφητήρα, πιστολάκι μαλλιών, ή άλλη συσκευή που παράγει ένα σταθερό θόρυβο στο βάθος

Κάντε μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού  σας, υπάρχουν και εξειδικευμένα προϊόντα για το σκοπό αυτό.

Αλλάξτε τον τύπο γάλακτος που πίνει το μωρό, ή προσπαθήστε να αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές αν θηλάζετε, σε συνεννόηση πάντα με τον παιδίατρο σας.

Πότε πρέπει να τηλεφωνήσω στον/στην παιδίατρο μου;

Καλέστε τον παιδίατρο σας το συντομότερο δυνατό, ακόμα και τη νύχτα, αν:

Το μωρό σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και έχει πυρετό. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του μωρού σας είναι να χρησιμοποιήσετε το θερμόμετρο στο ορθό (στον ποπό του). Θερμοκρασία ορθού 38 °C ή υψηλότερη είναι πυρετός.

Το μωρό σας κλαίει χωρίς σταματημό για περισσότερο από 2 ώρες

Το μωρό σας αρνείται να  σιτιστεί, κάνει εμετό ή έχει αίμα στις κενώσεις του

Το μωρό δεν σας ανταποκρίνεται ή δε συμπεριφέρεται όπως συνήθως

Αν φοβάστε ότι μπορεί να έχετε προξενήσει κακό στο μωρό σας – το ταρακούνημα, το τράνταγμα, το χτύπημα μπορεί να προξενήσει σοβαρή βλάβη στα βρέφη. Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κάνει κακό στο μωρό σας, ακόμα κι αν δεν το θέλατε, ζητείστε βοήθεια.

 

Καλέστε τον /την παιδίατρο σας στις ώρες λειτουργίας του ιατρείου αν:

Ανησυχείτε για το κλάμα του μωρού σας και δεν ξέρετε πώς να το χειριστείτε.

Το μωρό σας κάνει πολλές αναγωγές, έχει διάρροια, ή δυσκοιλιότητα – αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι εκδήλωση αλλεργίας στο γάλα αγελάδας ή σε κάποιες τροφές

Το μωρό σας είναι μεγαλύτερο των 4 μηνών και ακόμα έχει κολικούς

Το μωρό σας δε βάζει το αναμενόμενο βάρος σώματος.

Τι να κάνω άμα νιώθω ότι πνίγομαι συναισθηματικά;

– Το να έχει το μωρό μας κολικούς μπορεί να είναι εξουθενωτικό, στρεσσογόνο, απογοητευτικό. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τους κολικούς του παιδιού σας, και ότι οι κολικοί θα περάσουν σε μερικούς μήνες. Αν είναι δυνατόν μοιραστείτε το χρόνο με τον σύντροφο σας, ώστε και οι δύο να κάνετε διαλλείματα από το κλάμα του μωρού. Δεν πειράζει επίσης να αφήσετε το μωρό σας στο κρεβατάκι, στο καρότσι, ή σε ένα ασφαλές μέρος για λίγα λεπτά ώστε  να κάνετε ένα διάλλειμα. Καλέστε ένα φίλο  ή συγγενή αν χρειάζεστε βοήθεια. Αν χρειάζεστε διάλλειμα δώστε το στον εαυτό σας, ώστε να μην κάνετε κακό στο μωρό σας. Αν χτυπήσετε, τραντάξετε, ή πετάξετε το μωρό σας στο κρεβάτι μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο του,  ακόμα και το θάνατο. Μιλήστε με το γιατρό  σας αν δυσκολεύεστε πολύ στο χειρισμό των κολικών  ή χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη.