Ρινίτιδα αλλεργική

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε μια υπερευαισθησία του οργανισμού σε κοινά αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, η υγρασία, οι κατσαρίδες, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, γύρεις θάμνων – δέντρων – γρασιδιών, κλπ. Χαρακτηρίζεται από απανωτά φτερνίσματα, ρινόρροια, μπούκωμα στη μύτη, ενώ συχνά συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και την υπερώα. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι επίσης η οπισθοφαρυγγική έκκριση, ο βήχας, η ευερεθιστότητα και η καταβολή. Τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ή να είναι εποχιακά.

Πως μπορεί να επηρεάσει το παιδί μου η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια υποτιμημένη αιτία παιδικής νοσηρότητας. Όταν δεν θεραπεύεται προκαλεί διαταραγμένο ύπνο, κούραση στη διάρκεια της μέρας, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης και των επιδόσεων στο σχολείο και στον αθλητισμό, μείωση της αυτοπεποίθησης. Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών με άσθμα (πάνω από το 50%) έχουν επίσης συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα;

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη αλλεργικής ρινίτιδας είναι:

• Το αρσενικό φύλο
• Το θετικό οικογενειακό ιστορικό για ατοπία
• Η γέννηση την άνοιξη
• Πρωτότοκο παιδί
• Η χρήση αντιβίωσης πολύ νωρίς στη διάρκεια της ζωής του παιδιού
• Η έκθεση στο κάπνισμα τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού
• Η έκθεση σε υψηλό βαθμό στα αλλεργιογόνα του σπιτιού, όπως το άκαρι της σκόνης νωρίς στη διάρκεια της ζωής του παιδιού

Πως μπαίνει η διάγνωση;

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό (συμπεριλαμβανομένης και της οικογενειακής προδιάθεσης για ατοπία), τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, και τα ευρήματα από την κλινική εξέταση του παιδιού. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και αλλεργιολογικός έλεγχος για να εξακριβωθούν τα ειδικά αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαισθητοποιημένος ο μικρός ασθενής.

Πως θεραπεύεται η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα θεραπεύεται κατά περίπτωση με αντιϊσταμινικά 2ης γενεάς, τοπικά σπρέι στεροειδών στη μύτη, αντιλευκοτριένια κ. ά. Αποφεύγουμε τη χρήση τοπικών αποσυμφορητικών στη μύτη πάνω από 5-7μέρες εξαιτίας του κινδύνου της φαρμακευτικής ρινίτιδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις βοηθούν σημαντικά οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό . Στη μειονότητα των περιπτώσεων ρινίτιδας που δεν απαντούν στη φαρμακευτική αγωγή και την αποφυγή των αλλεργιογόνων μπορεί να δοκιμαστεί και η ανοσολογική θεραπεία από παιδοαλλεργιολόγο.