Ουρολοίμωξη στα παιδιά

ουρολοίμωξη2

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Ουρολοίμωξη είναι προσβολή του ουροποιητικού συστήματος από κάποιο μικροοργανισμό. Περίπου 3-7% των κοριτσιών και 1-2% των αγοριών έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων. Επιπλέον 12-30% αυτών των παιδιών, έχουν υποτροπή ουρολοίμωξης στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Η ουρολοίμωξη μπορεί να περιλαμβάνει τα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) και τότε συνήθως υπάρχει πυρετός και συστηματικά συμπτώματα,  ή μπορεί να προσβάλλει μόνο την κύστη (κυστίτιδα) οπότε και προεξάρχουν τα δυσουρικά συμπτώματα, χωρίς συνήθως πυρετό.

Γιατί είναι σημαντική η ουρολοίμωξη στα παιδιά;

Η ουρολοίμωξη είναι σημαντική την παιδική ηλικία για δύο λόγους:

 

  1. Περίπου μισοί από τους ασθενείς έχουν κάποια κατασκευαστική ανωμαλία στο ουροποιητικό τους σύστημα
  2. Η πυελονεφρίτιδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αναπτυσσόμενο νεφρό και να σχηματιστούν νεφρικές ουλές, γεγονός που προδιαθέτει στην ανάπτυξη υπέρτασης και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη μπορεί να εκδηλώνεται διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία. Στα βρέφη μπορεί να υπάρχει πυρετός, αλλά όχι πάντα και πολύ γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε σηψαιμία. Άλλα συμπτώματα είναι ανησυχία ή λήθαργος, μειωμένη σίτιση, ή ακόμα και στασιμότητα βάρους. Τα κλασσικά συμπτώματα της δυσουρίας-συχνουρίας, και πόνου στην οσφύ γίνονται συχνότερα καθώς αυξάνει η ηλικία.

Πως μπαίνει η διάγνωση της ουρολοίμωξης;

Η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με καλλιέργεια των ούρων. Για η σωστή διάγνωση της ουρολοίμωξης είναι πολύ σημαντική η μέθοδος λήψης των ούρων ώστε να μην επιμολυνθεί το δείγμα από μικρόβια του δέρματος. Συνήθως η ουρολοίμωξη προκαλείται από μικρόβια του εντέρου που υπεισέρχονται στην ουρήθρα, εκτός από τη νεογνική περίοδο που είναι πιο πιθανή η αιματογενής διασπορά. Ο πιο συχνός μικροοργανισμός είναι η είναι η E. Coli  ενώ ακολουθούν η Klebsiella, o Proteus, η Pseudomonas και ο Strep. Faecalis.

Πως θεραπεύεται η ουρολοίμωξη;

Στην ουρολοίμωξη έχει μεγάλη σημασία η γρήγορη και επιθετική έναρξη αντιβίωσης αφού παρθεί δείγμα ούρων, ώστε να προλάβουμε τη βλάβη στους νεφρούς.

Επίσης είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος για τυχόν προδιαθεσικούς παράγοντες και η μακροχρόνια παρακολούθηση και αντιμετώπιση ώστε να προλάβουμε υποτροπές και επιπλοκές.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να προδιαθέσουν το παιδί μου σε ουρολοίμωξη;

Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες αυτοί, όπως:

 

  • Προγεννητική διάγνωση κατασκευαστικής ανωμαλίας στο ουροποιητικό σύστημα.
  • Το παιδί ουρεί σε αραιά διαστήματα  με αποτέλεσμα τη διάταση της ουροδόχου κύστης
  • Ερεθισμός των έξω γεννητικών οργάνων στα κορίτσια
  • Ατελής ούρηση με υπολειπόμενο όγκο ούρων
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα με διάταση του εντέρου
  • Νευρογενής κύστη
  • Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, όπου τα ούρα παλινδρομούν κατά την ούρηση από την κύστη προς τον ουρητήρα και το νεφρό

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μην πάθει ουρολοίμωξη;

  • Φροντίστε να πίνει το παιδί σας άφθονα υγρά, ώστε να παράγει μεγάλο όγκο ούρων
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας ουρεί συχνά – τα παιδιά ξεχνιούνται με το παιχνίδι
  • Βεβαιωθείτε ότι αδειάζει εντελώς την κύστη του, γι αυτό συστήστε του να κατουράει ξανά μετά από 1-2 λεπτά, μέθοδος γνωστή ως διπλή ούρηση. Με αυτό τον τρόπο αδειάζει η κύστη από οποιοδήποτε υπολειπόμενο όγκο ούρων ή ούρα που είχαν παλινδρομήσει.
  • Αντιμετωπίστε με το γιατρό σας τυχόν δυσκοιλιότητα ή προλάβετε να μη δημιουργηθεί.
  • Φροντίστε για την καλή υγιεινή της περιγεννητικής περιοχής
  • Συζητήστε με το γιατρό σας τη χορήγηση προβιοτικών με σκοπό τον αποικισμό του εντέρου με προστατευτικά μικρόβια και ελάττωση του αριθμού των παθογόνων μικροβίων
  • Προφυλακτική δόση αντιβίωσης μπορεί να χρειασθεί, αν το παιδί σας είναι κάτω των 2 χρόνων με συγγενείς ανωμαλίες στο ουροποιητικό ή με σοβαρή κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.
Παιδίατρος Κατσάρα Μετάβαση στο περιεχόμενο