Πνευμονία στα παιδιά – Αντιμετώπιση

Τι είναι πνευμονία;

Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη στους πνεύμονες  που προκαλεί βήχα, πυρετό και δυσκολία  στην αναπνοή. Είναι σοβαρή ασθένεια, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Μπορεί να προκαλείται από μικρόβια ή ιούς, ενώ η πιθανή αιτιολογία συχνά σχετίζεται με την ηλικία του ασθενούς: έτσι σε παιδιά άνω των 5 χρόνων τα μικρόβια είναι το συχνότερο αίτιο,  ενώ σε παιδιά κάτω των 5 χρόνων προεξάρχουν οι ιοί.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πνευμονίας;

Κοινά συμπτώματα της πνευμονίας είναι:

Πυρετός

Βήχας

Ταχύπνοια (αυξημένος αριθμός αναπνοών)

Δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος κατά τις αναπνευστικές κινήσεις

Ανησυχία ή και μειωμένη σίτιση στα βρέφη

Όλα τα παιδιά με πνευμονία δεν έχον τα ίδια συμπτώματα. Αν όμως το παιδί σας δείχνει άρρωστο, με βήχα και πυρετό θα μπορούσε να έχει πνευμονία. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το δει η γιατρός σας άμεσα διότι η πνευμονία είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Ποια είναι η θεραπεία της πνευμονίας;

Η γιατρός θα εξετάσει το παιδί σας (θα το ακροασθεί με το στηθοσκόπιο, θα μετρήσει τις αν αναπνοές και το οξυγόνο στο αίμα του) και αν προσανατολίζεται στη διάγνωση της πνευμονίας μπορεί να ζητήσει να βγάλετε ακτινογραφία θώρακα ή/ και να ζητήσει εξετάσεις αίματος. Η θεραπεία της πνευμονίας εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας, από το πόσο σοβαρή είναι η πνευμονία, από την αιτιολογία της: μικροβιακή ή ιογενής. Κάποια παιδιά που είναι πολύ άρρωστα, ειδικά μικρά παιδιά και βρέφη μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η πνευμονία που οφείλεται σε μικρόβια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά – συνήθως σε σιρόπι – που σκοτώνουν τα μικρόβια.

Βεβαιωθείτε ότι χορηγείτε το σιρόπι για όσες μέρες το συνταγογράφει η γιατρός και ότι  το παιδί σας δε χάνει καμιά δόση αντιβίωσης, ακόμα και αν αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα πριν τελειώσει η αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά δε βοηθούν όταν η πνευμονία  είναι ιογενής, αλλά η γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποια άλλα φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν.

Πόσο γρήγορα θα γίνει το παιδί μου καλύτερα;

Τα περισσότερα παιδιά θα αισθανθούν καλύτερα μετά από 2-3 μέρες αντιβιοτικής αγωγής. Ωστόσο το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο, ή να έχει βήχα ακόμα και για εβδομάδες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής θεραπείας. Μπορεί να του πάρει ακόμα και μερικούς μήνες, ώστε να αναπνέει άνετα στην γυμναστική.

Πως πρέπει να φροντίζω το παιδί μου στο σπίτι;

Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνεται και να ξεκουράζεται πολύ. Φροντίστε να πίνει άφθονα υγρά και ειδικά αν είναι βρέφος, δώστε του μικρές ποσότητες υγρών, πολύ συχνά. Φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και η ιμπουπροφαίνη μπορούν να ανακουφίσουν  το παιδί σας από τον πυρετό και τον πόνο. Η δόση τους εξαρτάται από το βάρος σώματος, γι’ αυτό ρωτήστε τη γιατρό σας για την ακριβή δόση. Μην δίνετε κατασταλτικά φάρμακα του βήχα: δεν βοηθούν  σε αυτές τις περιπτώσεις  και μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες. Μη δίνετε φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 18 χρόνων, γιατί στα παιδιά η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται σύνδρομο Rye. Ενημερώστε τη γιατρό σας αν το παιδί σας δε δείχνει να βελτιώνεται μετά από 2 μέρες αντιβιοτικής αγωγής- μπορεί να χρειάζεται αλλαγή της θεραπείας.

Πως μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου να μην πάθει ξανά πνευμονία;

Πλύνετέ του ή μάθετέ του να πλένει τα χέρια του συχνά. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγει κανείς τη μετάδοση μιας λοίμωξης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  εναλλακτικά, κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Υπάρχουν πολλά εμβόλια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών που προφυλάσσουν από την πνευμονία. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε το πρόγραμμα εμβολιασμών που έχει γράψει η γιατρός στο βιβλιάριο του παιδιού.

Παιδίατρος Κατσάρα