Λοιμώδης Μονοπυρήνωση – Αντιμετώπιση

λοιμώδης
Λοιμώδης Μονοπυρήνωση
Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Είναι μια ιογενής λοίμωξη. Προκαλεί πυρετό, πόνο στο λαιμό, καταβολή, ενώ οι  λεμφαδένες του λαιμού διογκώνονται. Μερικοί άνθρωποι την  αποκαλούν νόσο του φιλιού. Κι αυτό γιατί το φιλί είναι ένας από τους τρόπους για να κολλήσει κανείς λοιμώδη μονοπυρήνωση. Συνήθως προσβάλλει παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Πως μπορεί τα παιδί μου να πάθει λοιμώδη μονοπυρήνωση;

  Ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης ζει στο σάλιο. Το παιδί σας μπορεί να κολλήσει από κάποιον που έχει λοιμώδη μονοπυρήνωση αν:

τον φιλήσει,

μοιραστεί μαχαιροπήρουνα ή

πιει από το ίδιο ποτήρι.

Υπάρχει τεστ για τη λοιμώδη;

– Ναι υπάρχει. Ο/η  γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Ακόμα κι αν το παιδί σας πάσχει από λοιμώδη μονοπυρήνωση,  μπορεί να τεστ να είναι αρνητικό τις 2 πρώτες εβδομάδες.

Πως θεραπεύεται η λοιμώδης;

– Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία . Αλλά, φάρμακα όπως η παρακεταμόλη(DEPON, DOLAL) ή η ιμπουπροφαίνη (ALGOFREN, NUROFEN) μπορούν να ανακουφίσουν από τον πυρετό και τον πόνο που η λοιμώδης προκαλεί. Βεβαιωθείτε για τη δοσολογία σύμφωνα με τις συμβουλές του/της παιδιάτρου σας. Τα αντιβιοτικά δε βοηθούν.

Πως θα βοηθήσω το παιδί μου να αισθανθεί καλύτερα;

– Ενθαρρύνετε το να ξεκουράζεται πολύ και να πίνει άφθονα υγρά ώστε τα ούρα του να βγαίνουν ανοιχτόχρωμα. Η άφθονη λήψη υγρών είναι πραγματικά σημαντική όταν δίνετε στο παιδί σας ιμπουπροφαίνη, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των νεφρών του.

Πότε θα επιστρέψει το παιδί μου στο σχολείο;

– Το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν αισθάνεται καλύτερα. Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγει τη γυμναστική για τουλάχιστον ένα μήνα. Και αυτό διότι η λοιμώδης μονοπυρήνωση μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση του σπλήνα, πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο του μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση ο/ η παιδίατρος θα σας συμβουλέψει να απέχει από τις φυσικές δραστηριότητες  γιατί ο μεγάλος σπλήνας μπορεί να τραυματιστεί πιο εύκολα. Μετά από τακτική παρακολούθηση του παιδιού σας, ο/η παιδίατρος θα σας συμβουλέψει είναι ασφαλές να επιστρέψει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες και τα έντονα παιχνίδια.

Πότε θα αισθάνεται καλύτερα;

–  Το παιδί σας πιθανά θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα σε 1-2 εβδομάδες. Μπορεί όμως να περάσει ένας μήνας ή και περισσότερο μέχρι να επιστρέψει στο φυσιολογικό. Τα περισσότερα παιδιά περνούν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση χωρίς να έχουν προβλήματα μακροπρόθεσμα.