Πυρετός – Αντιμετώπιση

paidia me pyreto

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος θεωρείται γενικά το 37°C. Η θερμοκρασία διακυμαίνεται  φυσιολογικά και σε επίπεδα άνω των 37°C ανάλογα με την ηλικία, την ώρα της ημέρας,  το επίπεδο της δραστηριότητας, τη φάση του καταμήνιου κύκλου, κ.α. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τείνουν να έχουν φυσιολογικά υψηλότερη μέση θερμοκρασία από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

Πυρετός θεωρείται  γενικά, θερμοκρασία σώματος άνω των 38°C. Το όριο μπορεί να διαφέρει ελαφρά ανάλογα με το σημείο του σώματος (μασχάλη, στόμα, πρωκτός, μέτωπο, ακουστικός πόρος) που μετράται η θερμοκρασία. Όταν τα παιδιά βγάζουν δοντάκια, συχνά οι γονείς αναφέρουν υψηλότερες θερμοκρασίες, αν και κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα. Σίγουρα όμως θερμοκρασία σώματος άνω των 37.7-37.9°C δεν πρέπει να αποδίδεται σε οδοντοφυΐα.

Ο πυρετός είναι  συχνό σύμπτωμα στα παιδιά, δεν είναι πάθηση και γενικά δεν προκαλεί οργανική βλάβη. Συνήθως οφείλεται σε κοινές ιογενείς και μικροβιακές  λοιμώξεις και αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή αντισωμάτων και να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων ή των ιών. Δηλαδή, ο πυρετός σε ένα παιδί χωρίς χρόνια προβλήματα, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και βοηθά το σώμα να αναρρώσει γρηγορότερα από τις λοιμώξεις, παρότι προκαλεί κακουχία στο παιδί.

Γι αυτό, σε ένα κατά τα άλλα φυσιολογικό παιδί δε βιαζόμαστε να καταστείλουμε τον πυρετό. Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να πίνει περισσότερα υγρά, για να μην αφυδατωθεί. Νερό, μητρικό γάλα ή γάλα φόρμουλα είναι  κατάλληλα για την αναπλήρωση των υγρών ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά προσφέρουμε επιπλέον σούπες, ζελέ, χυμούς φρούτων ή γρανίτες. Ο πυρετός φέρνει συχνά κούραση και μυαλγίες: συστήνουμε στα παιδιά να ξεκουράζονται όσο το έχουν ανάγκη, χωρίς να τα πιέζουμε να ξαπλώνουν μόλις αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα. Το παιδί μπορεί αν επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες στο σχολείο εφόσον μείνει απύρετο για 24 ώρες.

Το παιδί μου έχει πυρετό. Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;

Το ύψος του πυρετού δεν είναι η πάντα η καλύτερη ένδειξη, για το αν το παιδί χρειάζεται ιατρική εκτίμηση ή θεραπεία.  Αντίθετα είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθεί η γενική κατάσταση και συμπεριφορά του παιδιού. Τις περισσότερες φορές το εμπύρετο παιδί μπορεί να παρακολουθείται και να υποστηρίζεται από τους γονείς στο σπίτι. Ωστόσο είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν πότε το εμπύρετο παιδί τους  χρειάζεται ιατρική εκτίμηση, πότε πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πυρετό και πότε είναι θεμιτό να παρακολουθούν το παιδί τους, χωρίς να καταστέλλουν τον πυρετό.

Οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν παιδί τους στον/στην παιδίατρο στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Βρέφη κάτω των 3 μηνών που έχουν θερμοκρασία ορθού 38°C ή και υψηλότερη. Ο/η γιατρός θα πρέπει να εξετάσει το μωρό σας ακόμα και αν δείχνει σε πολύ καλή γενική κατάσταση. Mη δίνετε αντιπυρετικά πριν εξετασθεί από παιδίατρο.
  • Βρέφη και παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 3 τριών ετών με θερμοκρασία ορθού 38°C ή και υψηλότερη για 3 συνεχόμενες μέρες ή άμεσα, αν έχουν επηρεασμένη γενική κατάσταση ( είναι ανήσυχα, θέλουν συνέχεια αγκαλιά, αρνούνται τα υγρά).
  • Βρέφη και παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 3 τριών ετών με θερμοκρασία ορθού 38.9°C ή υψηλότερη.
  • Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με θερμοκρασία μασχάλης 39.4°C.
  • Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας που κάνουν πυρετικούς σπασμούς.
  • Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας που κάνουν πυρετό ξανά και ξανά για περισσότερο από 7 μέρες, έστω και αν τα επεισόδια πυρετού διαρκούν μόνο λίγες ώρες.
  • Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με πυρετό και κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας όπως καρδιοπάθεια, κακοήθεια, ρευματοπάθεια ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.
  • Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας με πυρετό και πρωτοεμφανιζόμενο εξάνθημα.

Πότε συστήνουμε την αντιμετώπιση του πυρετού;

Συστήνουμε την αντιμετώπιση του πυρετού όταν το παιδί έχει συνυπάρχον πρόβλημα από την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα. Στα παιδιά με ιστορικό πυρετικών σπασμών, η αντιμετώπιση του πυρετού δεν έχει φανεί να προλαμβάνει ένα επόμενο επεισόδιο, ωστόσο  είναι μια λογική προφύλαξη. Η αντιμετώπιση του πυρετού μπορεί να είναι βοηθητική όταν το παιδί αισθάνεται  άβολα, αν και δεν είναι απαραίτητο.

Πως αντιμετωπίζουμε τον πυρετό;

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην καταστολή του πυρετού. Ο πυρετός μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο  στην αντιμετώπιση της λοίμωξης, ωστόσο το μπορεί να καταβάλλει το παιδί.

Όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τον πυρετό χορηγούμε συνήθως παρακεταμόλη ή  ιμπουπροφαίνη σε δοσολογία ανάλογα με το βάρος του παιδιού. Δεν συστήνουμε την εναλλαγή των αντιπυρετικών σαν ρουτίνα, γιατί αυξάνουμε τις πιθανότητες παρενεργειών  ή λανθασμένης δοσολογίας σε ένα ή και στα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούμε. Δίνουμε αντιπυρετικά σε πυρετό πάνω από 38.4-38.5°C, ενώ σπανιότερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα χλιαρό ντους , για να ρίξουμε τον πυρετό. Επικίνδυνος είναι ο πυρετός εάν ξεπεράσει τους 39.5°C  βαθμούς ή προκαλεί πυρετικούς σπασμούς.

Ρωτήστε την παιδίατρό σας για τη σωστή δοσολογία αντιπυρετικού και τη συχνότητα χορήγησης του, στο παιδί σας.

Ποτέ μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 18 χρονών που έχουν πυρετό. Μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση που λέγεται σύνδρομο Rye.