Aναφυλαξία – Αντιμετώπιση

Τι είναι η αναφυλαξία;

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή αντίδραση υπερευαισθησίας που έχει αιφνίδια έναρξη και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Πως εκδηλώνεται η αναφυλαξία;

Στο 90% των περιπτώσεων περιλαμβάνει εκδηλώσεις από το δέρμα ή τους βλεννογόνους: γενικευμένες πετάλες στο δέρμα, φλας προσώπου, έντονη φαγούρα, ενώ τα χείλη και η γλώσσα μπορεί να πρηστούν. Σχεδόν σε ίσο ποσοστό παρουσιάζονται αιφνίδια συμπτώματα από το αναπνευστικό: ρινική καταρροή ή μπούκωμα, δύσπνοια, βρογχόσπασμος/θορυβώδης αναπνοή, χαμηλό οξυγόνο στο αίμα, χαμηλή αναπνευστική λειτουργία.

Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις  εμφανίζονται συμπτώματα από το καρδαγγειακό: υποτονία, ζάλη, λιποθυμία, ακράτεια ούρων, ταχυκαρδία, υπόταση. Στο 45% περίπου των περιπτώσεων  εκδηλώνεται και με συμπτώματα  από το γαστρεντερικό:  ναυτία, έμετοι, διάρροια, κολικοειδής πόνος στην κοιλιά.

Τι μπορεί να προκαλέσει την αναφυλαξία;

Η πιο συνηθισμένη αιτία αναφυλαξίας στα παιδιά είναι οι τροφές, ενώ τα φάρμακα ή το τσίμπημα κάποιου εντόμου είναι οι συνηθέστερες αιτίες για τους ενήλικες.

 

 Πόσο σοβαρή είναι η αναφυλαξία;

Η αναφυλαξία είναι απρόβλεπτη: μπορεί να εμφανιστεί λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά μετά από την έκθεση σε κάποιο αιτιολογικό παράγοντα ή και σπάνια, ώρες αργότερα. Μπορεί να είναι ήπια και να υποχωρήσει αυτόματα, ή μπορεί να είναι σοβαρή και να εξελιχθεί μέσα σε λίγα λεπτά σε αναπνευστική ή καρδιακή καταστολή και θάνατο.

 

Πως αντιμετωπίζεται η αναφυλαξία;

Στην αρχή του επεισοδίου δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς πόσο σοβαρά  θα εξελιχθεί η αναφυλαξία . Γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας να μην καθυστερήσει η διάγνωση και να δοθεί έγκαιρα το φάρμακο εκλογής που είναι η αδρεναλίνη ενδομυϊκά. Τα αντισταμινικά και η κορτιζόνη χρησιμοποιούνται επικουρικά, αλλά δεν είναι αυτά που θα σώσουν τον ασθενή. Στη σοβαρή αναφυλαξία ο χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι την ανακοπή καρδιάς είναι  5 λεπτά μετά από χορήγηση ενδοφλέβιου  φαρμάκου, 15 λεπτά μετά από τσίμπημα εντόμου και 30 λεπτά μετά από την κατάποση τροφής που προκάλεσε την αναφυλαξία.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου που είχε επεισόδιο αναφυλαξίας;

Οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν  2 συσκευές ενδομυϊκής έγχυσης αδρεναλίνης (μία για το σπίτι και 1 για το σχολείο).  Θα σας εκπαιδεύσουν στη χρήση της και θα σας κατευθύνουν σε  παιδοαλλεργιολόγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εμφανής ή ανευρίσκεται ο αιτιολογικός παράγοντας (συνήθως τροφή) , τον οποίο το παιδί  πρέπει το παιδί να αποφεύγει αυστηρότατα. Τα μεγαλύτερα  παιδιά μαθαίνουν να αποφεύγουν μόνα τους την υπεύθυνη τροφή. Θα μάθετε να ψάχνετε τις ετικέτες των τροφίμων και για ίχνη της ουσίας που πειράζει το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα συγγενικά ή φιλικά άτομα που φροντίζουν το παιδί σας, γνωρίζουν καλά τη χρήση της αδρεναλίνης.