Φύσημα στην καρδιά

Όταν οι γονείς ακούσουν από το/τη γιατρό ότι το παιδί τους έχει καρδιακό φύσημα, ανησυχούν για την ζωή και την καλή κατάσταση του παιδιού τους. Ίσως γιατί είναι γνωστό ότι η πιο συχνή εκδήλωση της  συγγενούς καρδιοπάθειας είναι το φύσημα στην καρδιά.

Τι είναι τα αθώα φυσήματα και τι τα προκαλεί;

Η μεγάλη πλειοψηφία (60%) των φυσημάτων στην παιδική ηλικία είναι αθώα, δηλαδή ακούγονται σε παιδιά με υγιή καρδιά. Τα αθώα φυσήματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κατευθύνουν το γιατρό στη διάγνωση, και συχνά προκαλούνται από τον στροβιλισμό του αίματος μέσα στις κοιλότητες της καρδιάς και τα μεγάλα  αγγεία. Κατά τη διάρκεια μιας εμπύρετης νόσου ή αν το παιδί  έχει αναιμία, ακούγονται αθώα φυσήματα ή φυσήματα ροής όπως λέγονται, λόγω αυξημένης καρδιακής παροχής. Οπότε είναι σημαντικό το παιδί να επανεξεταστεί όταν το πρόβλημα έχει διορθωθεί. Κάποιες φορές η διάκριση  του αθώου από το παθολογικό φύσημα δεν είναι εύκολη κι όταν ένας έμπειρος παιδίατρος δεν είναι βέβαιος, η παραπομπή σε παιδοκαρδιολόγο που μπορεί να διενεργήσει υπερηχογράφημα καρδιάς, θα δώσει την τελική απάντηση.

Το νεογέννητο μωρό μου έχει φύσημα στην καρδιά και πάλι δεν πρέπει να ανησυχώ;

Όσα αναφέραμε παραπάνω για τα αθώα φυσήματα δεν ισχύουν για τη νεογνική ηλικία, κατά την οποία οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί, καθώς θα πρέπει να αποκλεισθεί η συγγενής καρδιοπάθεια. Η διαδερμική μέτρηση του οξυγόνου του αίματος και μάλιστα στα τέσσερα άκρα του νεογνού, βοηθάει στον  αποκλεισμό μιας μεγάλης κατηγορίας καρδιοπαθειών, που προκαλούν κυάνωση. Ωστόσο κάποιες καρδιοπάθειες μπορεί να γίνουν αντιληπτές μετά τις πρώτες 3-4 εβδομάδες ζωής.

Παιδίατρος Κατσάρα