Οστρακιά – Αντιμετώπιση

Τι είναι η οστρακιά;

Η οστρακιά είναι λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που σχετίζεται με χαρακτηριστικό ερυθρωπό εξάνθημα. Προκαλείται από στρεπτόκοκκο, το μικρόβιο που προκαλεί τη μικροβιακή αμυγδαλίτιδα.  Η αμυγδαλίτιδα είναι συχνή στην παιδική ηλικία. Όλα τα παιδιά όμως με αμυγδαλίτιδα δεν  εμφανίζουν οστρακιά. Ο στρεπτόκοκκος που προκαλεί την οστρακιά είναι ένα συγκεκριμένο στέλεχος,  το οποίο παράγει ειδική τοξίνη που προκαλεί το εξάνθημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστρακιάς;

Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Εξάνθημα – αυτό συνήθως ξεκινά από το λαιμό και επεκτείνεται στο σώμα, τα άνω και τα κάτω άκρα. Προκαλεί :
  • Κόκκινες κηλίδες που προέχουν ελαφρά από την επιφάνεια του δέρματος και ασπρίζουν με την πίεση- με την αφή έχουμε αίσθηση του δέρματος σα γυαλόχαρτο.
  • Ξεφλούδισμα του δέρματος μετά την υποχώρηση του εξανθήματος
 • Κατακόκκινη ή λευκωπή γλώσσα με μικρά εξογκώματα– οι γιατροί την ονομάζουν μοροειδή γλώσσα γιατί θυμίζει την επιφάνεια του μούρου.
 • Το παιδί με οστρακιά μπορεί επίσης να έχει συμπτώματα αμυγδαλίτιδας. Αυτά μπορεί να είναι:
 • Πονόλαιμος και δυσκαταποσία –συχνά με αιφνίδια έναρξη
 • Λευκωπά επιχρίσματα στο πίσω μέρος του φάρυγγα
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό
 • Πυρετό

 

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν σε 2-5 μέρες.

Πρέπει νε εξετάσει παιδίατρος το παιδί μου;

Αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο και εξάνθημα θα πρέπει να επισκεφτείτε τον/την παιδίατρο σας.

Υπάρχει διαγνωστικό τεστ για την οστρακιά;

Ναι υπάρχει. Ο/Η παιδίατρος θα εξετάσει το παιδί σας, το λαιμό του, το εξάνθημα του.  Μπορεί να κάνει ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ για να διαπιστώσει την παρουσία του μικροβίου που προκαλεί την οστρακιά.

Πως θεραπεύεται η οστρακιά;

Η οστρακιά θεραπεύεται με αντιβιοτικά.  Τα αντιβιοτικά βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση από τα συμπτώματα και εμποδίζουν τη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους. Τα αντιβιοτικά αποτρέπουν επίσης την εμφάνιση επιπλοκών όπως ο ρευματικός πυρετός, που προκαλεί προβλήματα στην καρδιά και η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα,  που προκαλεί προβλήματα από τους νεφρούς. Τα παιδιά ηλικίας 5-15 χρόνων είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από ρευματικό πυρετό . Αν το παιδί σας νοσήσει από οστρακιά τότε χρειάζεται αντιβίωση που καταπολεμά το μικρόβιο το οποίο ευθύνεται για τον ρευματικό πυρετό.