Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας

Τι είναι οι δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας;

Οι δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας είναι μια σειρά από αναπνευστικά τεστ που μετράνε πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες του παιδιού σας. Ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας έχει γίνει μέρος της ρουτίνας στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων. Η κύρια πνευμονική δοκιμασία ονομάζεται σπιρομέτρηση.

Πως γίνεται η σπιρομέτρηση;

Κατά την σπιρομέτρηση ζητάμε από το παιδί να αναπνέει μέσα από ένα επιστόμιο που είναι συνδεδεμένο με μακρύ σωλήνα με ένα ηλεκτρονικό όργανο που ονομάζεται σπιρόμετρο. Συνήθως κλείνουμε τη μύτη με μανταλάκι για να βεβαιωθούμε ότι το παιδί αναπνέει  πλήρως από το στόμα. Στην αρχή του λέμε να αναπνέει ήρεμα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ζητάμε να πάρει την πιο βαθειά του ανάσα και να φυσήξει όσο πιο δυνατά και γρήγορα μπορεί. Ο υπολογιστής θα μετρήσει πόσο πολύ και πόσο γρήγορα μπορεί το παιδί σας να βγάλει τον αέρα από τους πνεύμονες. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα που το βοηθούν να αναπνέει ελεύθερα, η σπιρομέτρηση μας βοηθά να εκτιμήσουμε την ανταπόκριση στη θεραπεία. Μπορεί να σας ζητηθεί να μη δώσετε το φάρμακο του για μικρό χρονικό διάστημα πριν από τη σπιρομέτρηση. Η σπιρομέτρηση συνήθως γίνεται σε παιδιά 5 χρονών και πάνω.

Πως θα προετοιμάσω το παιδί μου για τη σπιρομέτρηση;

Περιγράψτε τη δοκιμασία με τρόπο που να κατανοεί το παιδί σας. Η σπιρομέτρηση απαιτεί συγκέντρωση και απόλυτη συνεργασία. Μπορείτε να του πείτε ότι θα φυσήξει σα να σβήνει τα κεράκια στην τούρτα του ή σα να φουσκώνει ένα μπαλόνι. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι το τεστ αυτό γίνεται για να το βοηθήσουμε να αναπνέει καλύτερα. Είναι σημαντικό να διαβεβαιώσετε στο παιδί σας ότι «οι αναπνευστικές ασκήσεις» που θα του ζήσουμε να κάνει δεν προκαλούν κανένα πόνο. Φροντίστε το παιδί σας να μην είναι κουρασμένο και να μην πεινάει πριν από το τεστ. Αν το παιδί σας παρουσιάσει κρυολόγημα ή  κάποια άλλη λοίμωξη ενημερώστε  έγκαιρα και ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα κάνετε το τεστ ή θα το αναβάλλετε για αργότερα.

Ποια άλλη δοκιμασία πνευμονικής λειτουργίας μπορεί να χρειαστεί;      

                                                                                            

  • Δοκιμασία βρογχοδιαστολής
    Κάποιες φορές, ειδικά αν υποψιαζόμαστε ότι το παιδί σας έχει άσθμα, μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε μετά τη σπιρομέτρηση ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο (που διευκολύνει την αναπνοή). Αφού περιμένουμε για 15 λεπτά θα επαναλάβουμε τη σπιρομέτρηση. Η δοκιμασία αυτή θα επιβεβαιώσει τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας στα ασθματικά παιδιά.
  • Δοκιμασίες πρόκλησης
    Ενδέχεται να χρειαστεί να εξακριβώσουμε αν οι πνεύμονες του παιδιού σας αντιδρούν υπερβολικά σε συνηθισμένα ερεθίσματα, που στα υγιή άτομα δεν προκαλούν καμιά σημαντική αλλαγή. Τότε μπορεί να συστήσουμε  τη δοκιμασία της μανιτόλης ή τη δοκιμασία της μεταχολίνης. Στις δοκιμασίες αυτές χορηγούμε την αντίστοιχη εισπνεόμενη ουσία σε διαρκώς αυξανόμενες δόσεις μέχρι να διαπιστώσουμε σημαντική διαφορά στην σπιρομέτρηση πριν και μετά την πρόκληση, που θα βάλει τη διάγνωση του άσθματος. Αντίστοιχα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε και με τη δοκιμασία κόπωσης στο εργαστήριο (εργοσπιρομέτρηση).  Με την καρδιαναπανευστική δοκιμασία κόπωσης μπορούμε να καταγράψουμε πληθώρα χρήσιμων παραμέτρων και ταυτόχρονα να παρακολουθήσουμε την καρδιακή λειτουργία. Με τις δοκιμασίες πρόκλησης μπορεί να προκληθεί στο παιδί σας ήπια δυσφορία στην αναπνοή, η οποία αντιμετωπίζεται με χορήγηση εισπνεόμενων ανακουφιστικών φαρμάκων.
  • Η δοκιμασία εκπνεόμενου μονοξείδιου του αζώτου
    Στο ατοπικό – αλλεργικό άσθμα, η παραγωγή του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου (FeΝΟ) αυξάνεται. Οπότε η εύρεση τιμών ψηλών τιμών FeΝΟ μπορεί να θέσει τη διάγνωση.