Πυρετικοί Σπασμοί – Αντιμετώπιση

Οι πυρετικοί σπασμοί  μπορεί να εμφανισθούν σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών – 6 χρονών με πυρετό  που δεν οφείλεται σε λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.  Ένα στα 30 παιδιά της ηλικίας αυτής μπορεί να παρουσιάσει σπασμούς με τον πυρετό.

Συνήθως με την απότομη άνοδο του πυρετού και συχνότερα το πρώτο εικοσιτετράωρο της λοίμωξης, το παιδί ξαφνικά προσηλώνει το βλέμμα  και αρχίζει να κάνει ρυθμικές  κινήσεις των άκρων. Το επεισόδιο συνήθως διαρκεί  λίγα λεπτά και κατά τη διάρκεια του, το παιδί  δεν έχει επαφή με το περιβάλλον.  Είναι μια τρομακτική εμπειρία για τους γονείς- πολλοί νομίζουν ότι το παιδί τους πεθαίνει, όταν για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν πυρετικούς σπασμούς.

Τι κάνουμε στους πυρετικούς σπασμούς

Ξαπλώνουμε το παιδί σε πλάγια θέση με το κεφάλι στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο σώμα. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ελέγχουμε την ώρα έναρξης των σπασμών. Τοποθετούμε αντιπυρετικό υπόθετο για άμεση δράση. Αν είναι η πρώτη φορά των πυρετικών σπασμών καλούμε το 166 και μένουμε δίπλα στο παιδί μέχρι να σταματήσουν οι σπασμοί ή να έρθει ιατρική βοήθεια. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν βάζουμε τα δάχτυλά μας στο στόμα του παιδιού, δεν το ταρακουνάμε, ούτε το χαστουκίζουμε. Αν οι σπασμοί διαρκέσουν πολύ ή το παιδί σας κάνει πάνω από ένα επεισόδιο, μπορεί από το νοσοκομείο να σας δώσουν φάρμακο να του χορηγήσετε στον ποπό ή στην εσωτερική επιφάνεια από  τα μάγουλά του, σε επόμενο επεισόδιο

σπασμών. Θα πρέπει πάντα να αποκλείεται μια σοβαρότερη λοίμωξη με κλινική εκτίμηση  από το Νοσοκομείο ή τον/την παιδίατρό σας. Πάντοτε ενημερώνετε  την παιδίατρό σας.

Θα ξανασυμβούν  σπασμοί σε  επόμενο πυρετό;

Από τα δέκα παιδιά που θα πρωτοεμφανίσουν πυρετικούς σπασμούς, τρία ή τέσσερα θα κάνουν περισσότερα από ένα επεισόδια σε επόμενο πυρετό. Η πιθανότητα να παρουσιάζουν και άλλα επεισόδια μειώνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 3 χρόνων.

Τι κάνουμε όταν το παιδί έχει πυρετό;

Οι γονείς παιδιών με πυρετικούς σπασμούς δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα.  Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με γδύσιμο του παιδιού και τη χορήγηση αντιπυρετικού σύμφωνα με τις συμβουλές της παιδιάτρου. Αν χρειασθεί  κάνουμε ντουζ με χλιαρό νερό για 5 λεπτά. Δίνουμε άφθονα υγρά να πιει.

Δεν έχει φανεί τα αντιπυρετικά να προλαμβάνουν τους πυρετικούς σπασμούς σε χαμηλό εμπύρετο, ούτε  συστήνονται οι κομπρέσες με κρύο νερό.

Οι πυρετικοί σπασμοί προκαλούν μόνιμη βλάβη του εγκεφάλου;

Σχεδόν ποτέ. Οι  απλοί πυρετικοί σπασμοί δεν είναι επικίνδυνοι και δεν προκαλούν κανένα νευρολογικό πρόβλημα, εκτός εάν ένα παιδί εμφανίζει  επιπεπλεγμένους σπασμούς όπως: πολύ παρατεταμένο επεισόδιο, επαναλαμβανόμενο επεισόδιο στο ίδιο εμπύρετο ή πολλά επεισόδια. Το παιδιά με πυρετικούς σπασμούς έχουν την ίδια σχολική επίδοση με τα  παιδιά που δεν παρουσίασαν ποτέ πυρετικούς σπασμούς.