Η συχνότητα της αντιδραστικής αρθρίτιδας στα παιδιά προσεγγίζει το 1:100.000. Η αντιδραστική αρθρίτιδα το πιθανότερο αντιπροσωπεύει αυτοάνοσο φαινόμενο όπου Τ-λεμφοκύτταρα παρουσιάζουν διασταυρούμενη αντίδραση με ιστικά αντιγόνα που εντοπίζονται στις αρθρώσεις.
Η εμφάνιση αρθρίτιδας μέρες μέχρι πολλές εβδομάδες (συχνότερα 1-3 εβδομάδες)μετά από λοίμωξη του γαστρεντερικού και σπανιότερα του ουροποιητικού, είναι ο πιο συχνός τύπος που αναγνωρίζεται στα παιδιά. Διάφορα παθογόνα ενέχονται όπως : Salmonellaenteritidis, Salmonellatyphimurium, Shigellaflexneri, Yersiniaenterocolitica, Yersiniapseudotuberculosis, Campylobacterjejuni.
Λιγότερο συχνά στα παιδιά η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη από Mycoplasmatiny ή Chlamydiatrachomatis. Λοίμωξη του ουροποιογεννητικού από Chlamydiatrachomatis, χωρίς να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη, μπορεί επίσης να προκαλέσει αντιδραστική αρθρίτιδα.
Προσβάλλει συχνότερα μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων που φέρουν το βάρος του σώματος. Έτσι συχνότερα προσβάλλονται τα γόνατα, τα σφυρά, ή ακόμα τα δάχτυλα των ποδιών και σπανιότερα τα άνω άκρα. Στα παιδιά συχνά συνυπάρχει ενθεσίτιδα με συμμετοχή του Αχίλλειου τένοντα και τενόντων του άκρου ποδός. Πρόκειται συνήθως για ολιγοαρθρίτιδα: παρατηρούνται συνήθως 1-2 θερμές, πολύ επώδυνες αρθρώσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σε μερικές μέρες μέχρι πολλές εβδομάδες. Μερικές περιπτώσεις υποχωρούν μετά από πάροδο μέχρι και 4 μηνών. Παρότι τα συμπτώματα είναι παροδικά, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν μόνιμη ή υποτροπιάζουσα υμενίτιδα.
Μερικές φορές επίσης, παιδιά που εμφανίζουν αντιδραστική αρθρίτιδα μετά από λοίμωξη του γαστρεντερικού, παρουσιάζουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μήνες ή και χρόνια αργότερα. Την αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί να συνοδεύει ουρηθρίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή και ιριδοκυκλίτιδα και ανώδυνα ή επώδυνα έλκη στο στόμα. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσουρία αλλά συχνά είναι ασυμπτωματικοί και παρατηρείται μόνο άσηπτη πυουρία. Στα κορίτσια παρατηρείται τραχηλίτιδα ή κολπίτιδα ή ακόμα και εξέλκωση των μεγάλων χειλέων. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι σοβαρή και επώδυνη, συνήθως όμως είναι ήπια και συνοδεύεται από φωτοφοβία.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην μεταστρεπτοκοκκική αντιδραστική αρθρίτιδα. Μπορεί αν ακολουθήσει λοίμωξη με στρεπτόκοκκο. Πρόκειται για μεταστρεπτοκοκκική αρθροπάθεια που δεν πληρεί τα κριτήρια του ρευματικού πυρετού. Πρόκειται για ολιγοαρθροπάθεια, μπορεί να επηρεάσει και μικρές και μεγάλες αρθρώσεις με μέση διάρκεια 2 μήνες, σε αντίθεση με την τυπική μεταναστευτική αρθρίτιδα του ρευματικού πυρετού. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και υποχωρούν εντελώς. Σπανιότερα, υποτροπιάζουσα ή επιμένουσα αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία μυών, οίδημα και αντιστρεπτή δυσμορφία των αρθρώσεων. Περίπου 6% των παιδιών με μεταστρεπτοκοκκική αρθρίτιδα αναπτύσσει μιτροειδική βαλβιδοπάθεια, γι’ αυτό συστήνεται αντιστρεπτοκοκκική χημειοπροφύλαξη για 1 περίπου χρόνο. Εφόσον δεν υπάρξει ένδειξη καρδιακής συμμετοχής, η αντιβιοτική κάλυψη διακόπτεται.