Οδηγίες προς τους γονείς για την επιδημία του κορωνοϊού

Οδηγίες προς τους γονείς για την επιδημία του κορωνοϊού

Αγαπητοί γονείς,

Ελπίζω να είστε όλοι καλά στα σπίτια σας και να απολαμβάνετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Παραμείνετε ενημερωμένοι από υπεύθυνους φορείς όπως ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της επιδημίας και τα μέτρα προφύλαξης. Με τη γνώση, την επίσημη ενημέρωση και τη λογική αντιμετωπίζουμε τον φόβο και την ανασφάλεια. Τα παιδιά συνήθως νοσούν πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες, αλλά μπορεί ακόμα και φαινομενικά υγιή ή με ήπια συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, να είναι φορείς και να μεταδώσουν τη νόσο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να ελαττώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε ή να μεταδώσουμε τη νόσο;

Το πιο σημαντικό μέτρο που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες να νοσήσουμε είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Πλένουμε τα χέρια μας περνώντας το σαπούνι σε όλες τις επιφάνειες για περίπου 20 δευτερόλεπτα (περίπου όσο χρειασθεί να πούμε αργά το τραγουδάκι happy birthday to you). Δείτε μαζί με τα παιδιά σας το βιντεάκι στην ιστοσελίδα του ιατρείου μου για το σωστό πλύσιμο των χεριών (www.paidiatros-thessaloniki.com, υπομενού ΝΕΑ – VIDEOS). Είναι πολύ κατατοπιστικό.

Μένουμε στο σπίτι μακριά από τους παππούδες, για τις επόμενες εβδομάδες για να τους προφυλάξουμε. Ας φροντίσουμε να ψωνίζουμε εμείς οι νεώτεροι, τα απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα. Μιλάμε συχνότερα στο τηλέφωνο, ή με βιντεοκλήση για να αισθάνονται ότι τους σκεφτόμαστε.

Μένουμε στο σπίτι με τα παιδιά. Βγάζουμε τα παιδιά μας στο μπαλκόνι για 15-20 λεπτά στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες για να συνθέσουνε βιταμίνη D. Φροντίζουμε να τρέφονται θρεπτικά και υγιεινά. Φροντίζουμε να μην έχουμε πράγματα και παιχνίδια στις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε συχνά, για να μπορούμε να τις καθαρίζουμε και να τις απολυμαίνουμε τακτικά. Φροντίζουμε τα παιδιά να μη μοιράζονται μολύβια και μαρκαδόρους, ούτε ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα. Αερίζουμε το σπίτι συχνά.

Αν αρρωστήσουν με πυρετό επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας για οδηγίες. Φροντίστε να πίνουν άφθονα υγρά και χορηγήστε παρακεταμόλη (DEPON, DOLAL) σε πυρετό πάνω από 38.5C. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε τα air-condition όταν κάποιος είναι άρρωστος στο σπίτι. Αν επιβαρυνθεί η κατάσταση τους : υψηλός πυρετός, ή εμπύρετο πάνω από 3 μέρες, μειωμένη διάθεση παρά την πτώση του πυρετού, γρήγορη αναπνοή, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας παροξυσμικός ή κοφτός επικοινωνήστε με το γιατρό σας να σας δει. Πηγαίνουμε στο γιατρό με δικό μας μέσο, και φοράμε και εμείς και το παιδί μας μάσκα. Ένα άτομο μόνο να συνοδεύει το άρρωστο παιδί, χωρίς τα αδερφάκια του.

Οι ενήλικες μειώνουμε στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας, στο εντελώς απαραίτητο.  Αν χρειασθεί να βγούμε, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπό μας κατά την επιστροφή μας το σπίτι, και αφήνουμε τα ρούχα και τα παπούτσια μας έξω στο μπαλκόνι (κατά προτίμηση στον ήλιο) για 30 λεπτά με μία ώρα τουλάχιστον. Μπαίνουμε μόνοι στο ασανσέρ ή καλύτερα, όσοι μπορούμε, ανεβαίνουμε από τις σκάλες. Κρατάμε παντού 2 μέτρα απόσταση από τους συνανθρώπους μας.           Έχουμε πάντα αντισηπτικό ή αντισηπτικά μαντηλάκια στην τσάντα μας και τα χρησιμοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή με χρήματα. Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας –ιδιαίτερα μάτια, μύτη, στόμα. Αν χρειασθεί, αγγίζουμε το πρόσωπο μόνο με πλυμένα χέρια και ξαναπλένουμε τα χέρια μετά. Πλένουμε τα χέρια μας πολύ τακτικά και ιδιαίτερα πριν το φαγητό. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε τον αγκώνα μας για να πατάμε τα κουμπιά του ασανσέρ ή και ανοίγουμε τις πόρτες με το πόδι μας, όταν είναι δυνατόν.

Ας χρησιμοποιήσουμε αλκοολούχο αντισηπτικό 70%, ή διάλυμα χλωρίνης 1: 10 για να απολυμαίνουμε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά: πόμολα, μπρίζες, βρύσες, λεκάνη τουαλέτας, αλλά και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και την οθόνη του κινητού μας. Το διάλυμα χλωρίνης 1:10 γίνεται εύκολα αν βάλουμε σε ένα ψεκαστηράκι 50 ml χλωρίνης σε 500 ml νερό, ή 20 ml χλωρίνης σε 200 ml νερό κλπ

Η επιδημία αυτή μπορεί να μας διδάξει να εφαρμόζουμε καλύτερες συνθήκες υγιεινής στην καθημερινότητα μας.

Οργανώστε τη δυνατότητα υποστήριξης από συγγενείς, φίλους, συναδέλφους στη δουλειά, σε περίπτωση που εσείς αρρωστήσετε.

Η επιδημία αυτή ας μας ωθήσει να δείχνουμε αλληλεγγύη και αγάπη προς τους ανθρώπους γύρω μας, γιατί όπως μας διδάσκει, είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας.

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμη τη πληροφόρηση

Μαρία Κατσάρα